Adoptiekind Olga Jaques (21) uit Menen ontmoet voor het eerst haar Russische biologische familie

Adoptiekind Olga Jaques ontmoet haar biologische familie in Rusland. Hier poseert ze met haar twee broers, haar zus en haar moeder. © MPM
Redactie KW

Voor Olga Jaques kunnen de feestdagen nu al niet meer stuk. Na een jarenlange zoektocht naar haar biologische familie kwam haar droom uit en ontmoette ze voor het eerst haar moeder, haar tweelingbroer, haar oudere broer en haar oudere zus. “Het is mijn grootste schrik om ze nu opnieuw te verliezen.”

Olga zag in 1997 het levenslicht in het Oost-Siberische Jakoetsk en werd twee jaar later geadopteerd door een koppel uit Menen. Ze kende er een warme jeugd en stapte gelukkig door het leven. En toch knaagde het alsmaar meer aan haar dat ze niet wist ‘uit wiens buik ze kwam’.

“Als puber, die op zoek was naar de eigen identiteit, vond ik dat een belangrijk gegeven. Eerst begon ik zelf te zoeken naar mijn ma, maar als je het alleen met de naam en met het geboortejaar moet doen, dan is dat onbegonnen werk. Ik verloor stilaan de moed tot VTM me in augustus wilde helpen in de zoektocht naar aanleiding van een nieuw tv-programma. Lange tijd bleef het stil en ik verwachtte eigenlijk niets meer tot er op 5 november een bevrijdend telefoontje volgde van het productiehuis: “Olga, we hebben goed en slecht nieuws voor u”, luidde het aan de andere kant van de lijn.

VTM-programma in de prullenbak

Het goede nieuws was dat de familie gevonden werd, het slechte dat VTM ze niet zou herenigen omdat het programma finaal in de prullenbak landde. Gelukkig voor Olga gooide een Russische zender de reddingsboei en vloog ze begin december naar Moskou voor tv-opnames en de langverwachte ontmoeting. “Bijna 2u30 moest ik apart in een loge wachten alvorens ik mijn biologische familie kon zien. Dat was echt kapotgaan van de stress ook al probeerde ik mezelf rustig te houden. Ik wist ook niet wie ik allemaal zou ontmoeten tijdens de uitzending en dat maakte alles nog lastiger. Ondertussen kreeg ik te horen dat ik mijn echte moeder in eerste instantie niet mocht vastnemen en dat ik eerst tussen mijn adoptieouders moest plaatsnemen.”

Hier ziet ze haar oudere broer en zus (tweeling) voor het eerst.
Hier ziet ze haar oudere broer en zus (tweeling) voor het eerst.© MPM

Maar van die georchestreerde koelbloedigheid kwam niets in huis, want de emoties laaiden hoog op in de studio’s toen Olga vanuit het decor richting moeder Tatyana Obzor stapte. Ze vlogen mekaar -beiden in tranen- meteen in de armen. Ook tweelingbroer Oleg deelde in het familiegeluk. Wanneer ook haar 24-jarige broer en zus tevoorschijn kwamen, draaide de emotionele rollercoaster helemaal dol. “Ik wist tot voor kort zelfs niet dat ik nog een oudere broer en zus had”, zegt Olga terwijl ze haar tranen niet meer kan bedwingen. “Enerzijds betekende de ontmoeting de gelukkigste dag uit mijn leven, maar anderzijds heb ik ook zo’n schrik om mijn familie voor de tweede keer te verliezen.”

Schuldgevoelens

“Na de uitzending kon ik nog even bijpraten, maar eigenlijk was er veel te weinig tijd daarvoor. Ooit hoop ik terug te keren naar Rusland en dan wil ik graag naar mijn geboortedorp. Al is het een administratieve rompslomp om daar te geraken. Nu wil ik vooral eerst alles een plaats kunnen geven en alles rustig verwerken. Het werd me de laatste tijd soms allemaal wat teveel, maar ik heb zeker geen spijt dat ik mijn moeder ging opzoeken. Zij blijft wel met een dubbel gevoel achter. Na de uitzending kwamen er veel reacties van moeders die maar niet begrepen dat ze mij destijds opgaf. In die zin heeft ze spijt van de deelname aan het programma, maar natuurlijk is ze wel dolgelukkig dat ze me zag. Ze blijft met schuldgevoelens opgezadeld maar ik neem haar niets kwalijk.”

Adoptiekind Olga Jaques ontmoet haar biologische familie in Rusland Samen met adoptiebroer Xander zal ze Russisch leren.
Adoptiekind Olga Jaques ontmoet haar biologische familie in Rusland Samen met adoptiebroer Xander zal ze Russisch leren.© MPM

Dat er op zo’n korte tijd wel degelijk een familieband ontstond, verraadt de GSM van Olga waarmee ze dagelijks Whatsappt naar ‘Mama Tatyana’. “Voorlopig nog via Google Translate, maar op termijn wil ik zelfs Russisch leren.”

Enerzijds betekende de ontmoeting de gelukkigste dag uit mijn leven, maar anderzijds heb ik ook zo’n schrik om mijn familie voor de tweede keer te verliezen

“Mijn leven is helemaal veranderd sinds de ontmoeting met mijn biologische familie. Ik mis ze en kan daardoor soms minder van de dingen hier genieten. Toch ben ik hier sterker uitgekomen. Aan iedereen kan ik ook meegeven dat je je dromen nooit mag opgeven. Dat heb ik zelf mogen ervaren.”

Zondag keek Olga voor een zoveelste keer naar de uitzending waarin zij de hoofdrol speelt. Samen met ruim 150 familieleden en vrienden zag ze de vertaalde tv-show op groot scherm tijdens een benefiet waarvan de opbrengst integraal gaat naar de familie van Olga in Siberië. De aanwezigen kwamen op een rollercoaster van emoties terecht en velen hielden het dan ook niet droog. Na de voorstelling vlogen de aanwezigen Olga met tranen in de ogen in de armen. “Fantastisch dat zoveel mensen mij een hart onder riem steken”, reageerde Olga met de krop in de keel.

(MP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier