Adoptant voor hangbuikvarkens gevonden na oproep op sociale media

De twee, vermoedelijk gedumpte, hangbuikvarkens die zondagavond in een gracht langs de E40 in Adinkerke werden aangetroffen, hebben een nieuw onderkomen gevonden.

Dierenarts Yves Scheirlynck kon de varkens verdoven met zijn blaaspijp. Hij ving de dieren deze week op in zijn paardenstal. © WVH

Zondagavond was er een anonieme melding dat er twee hangbuikvarkens waren aangetroffen in de gracht in de Ringslotstraat, langs de E40 in Adinkerke. Politie en brandweer kwamen ter plekke en vorderden een dierenarts op om de dieren te komen verdoven, uit schrik dat die op de autosnelweg zouden terechtkomen.

“Ik werd zondag om 22.30 uur opgebeld. De dieren waren moeilijk te vinden in het donker, maar konden gelokaliseerd worden met behulp van een warmtebeeldcamera. Vervolgens kon ik ze verdoven met mijn blaaspijp. Tegen 0.30 uur was de actie beëindigd, dankzij de goeie samenwerking met de politie en brandweer”, blikt dierenarts Yves Scheirlynck van dierenartsenpraktijk De Lovaart uit Veurne terug op de bijzondere interventie.

Niet gechipt

“Ik ben gespecialiseerd in paarden, maar word ook wel eens opgeroepen om herten of honden te verdoven. Met hangbuikvarkens ben ik echter nog niet dikwijls in aanraking gekomen.”

De beer en zeug waren niet gechipt, waardoor de eigenaar niet kon worden achterhaald. Zondagnacht werden de dieren opgevangen in een nabijgelegen boerderij en ‘s anderendaags ging Yves de varkens ophalen om ze in een van zijn paardenboxen onder te brengen.

Lees verder onder de foto

Yves Scheirlynck ving de dieren deze week op in zijn paardenstal.
Yves Scheirlynck ving de dieren deze week op in zijn paardenstal.© WVH

“De eigenaar meldde zich al die tijd niet, wat mij doet vermoeden dat de varkens gedumpt zijn. We belden rond naar dierenasielen en kinderboerderijen, maar niemand wou ze hebben. Ook hier konden ze niet blijven.”

“Via een oproep in kranten en op sociale media zochten we daarom naar adoptanten. Dinsdag meldde een mevrouw uit Limburg dat zij de varkens wou opvangen. Dit weekend komt ze de dieren halen en regelt ze de nodige inentingen bij de plaatselijke dierenarts”, weet Yves.

Eind goed, al goed, want zo werden de hangbuikvarkens gered van een eventuele aanrijding en van euthanasie. “Ze zouden kunnen overleven in het wild, al denk ik niet dat ze op eigen kracht uit de diepe gracht zouden geraakt zijn. Vonden we niet snel genoeg een adoptant, dan moest ik hen laten inslapen. De kosten daarvoor zouden dan voor de politie geweest zijn, net als voor de verdoving van zondagnacht”, aldus nog de dierenarts.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.