Administratieve staking bij brandweerzone Fluvia: “Wanbeleid is zorgwekkend”

© CLL
Redactie KW

De drie overheidsvakbonden, ACOD, ACV en VSOA, hebben bij de brandweerzone Fluvia een stakingsaanzegging ingediend.

De bron van de staking dient te worden gezocht bij een conflict dat de brandweerzone al enige tijd in zijn grip heeft. “Toen de nieuwe brandweerzone Fluvia in 2015 in werking trad, blonk deze uit vanwege het wanbeleid”, klinkt het bij de ACOD. “Iedere vorm van personeelsbeleid of toekomstplan ontbreekt, waardoor het tekort aan mensen en middelen meer dan zorgwekkend is. Verschillende pogingen om met de verantwoordelijken in gesprek te gaan, draaiden op niets uit en zelfs na onze voorgaande acties lijkt de wil bij de leiding om de zaak op te lossen, helemaal te ontbreken.”

Nog volgens de vakbonden was het recente rapport van de brandweerinspectie de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. “Het rapport was ronduit vernietigend en alles wees in de richting van onze leiding. Het chronische tekort aan personeel en middelen heeft ervoor gezorgd dat de veiligheid van zowel onze manschappen als de burgers in het gevaar komt. De brandweerzone weigert nog steeds om concrete maatregelen naar voren te schuiven, waardoor wij ons genoodzaakt zien actie te ondernemen.”

De stakingsactie zal zich voornamelijk richten op de werking van de brandweerzone. “We hebben besloten een administratieve staking te houden”, klinkt het. “Facturen zullen niet worden doorgegeven en administratieve taken zullen niet worden uitgevoerd. Op geen enkel moment zullen wij de veiligheid van de burgers in de zone in gevaar brengen. De situatie is op zich al dramatisch genoeg.”

Stakingsaanzegging HVZ Fluvia

In naam van voorzitter Francis Benoit, burgemeester Kuurne

De afgelopen jaren hebben de Belgische brandweermannen en -vrouwen zware inspanningen geleverd om het brandweerlandschap in hulpverleningszones in te delen. Een dergelijke grote hervorming brengt vele opportuniteiten, maar ook bezorgdheden met zich mee.

Onze hulpverleningszone heeft na vier jaar werking inderdaad nog heel wat uitdagingen in het verschiet. Dagdagelijks zetten we ons als pioniers dan ook zowel collectief als individueel in om hiervan werk te maken en het wetgevend kader te vertalen. Toch kunnen we ook stellen dat de voorbije jaren er heel wat gerealiseerd werd, zoals de investering in professioneel materiaal binnen ons hulpverleningszone. We zijn nog verre van klaar en er zijn nog veel verbeterpunten mogelijk.

Niet alleen lokaal zijn er bezorgdheden, maar eveneens op Vlaams en federaal niveau.

Daarom onderschreef ik als voorzitter van deze hulpverleningszone het memorandum van VVSG en Netwerk Brandweer waarin de tien prioriteiten voor de [Vlaamse] brandweer zijn opgelijst. Investeren in personeel, vrijwilligers, materiaal, ambulances en een beter statuut zijn nodig. Maar schuif hierbij niet alles af op de gemeenten en steden. Met die tien prioriteiten reiken we een hand naar de volgende regeringen om een aanpak te eisen voor een brandweer die nog sneller, nog efficiënter werkt en nog dichter bij de burger en de samenleving staat.

Een rijker beeld van de brandweer

De afgelopen maanden voerden we intern heel wat analyses uit. De bevraging door de brandweerinspecteur van afgelopen jaar leert ons dat er enkele prangende vragen zijn inzake strategisch beleid en concrete operationele invulling. De brandweertoets – die door 330 medewerkers werd ingevuld – schetst een aanvullende mening. Uit de eerste analyse van de brandweertoets blijkt dat Fluvia met dezelfde uitdagingen kampt als vele andere hulpverleningszones uit Vlaanderen en Brussel.

Vanuit de organisatie en de zoneraad streven we echter naar nog een rijker beeld van onze medewerkers. Met een intern belevingsonderzoek en consultatierondes door mezelf als voorzitter, werd hier dieper op ingegaan. Afspraak is om dit nu te finaliseren.

Veiligheid van burgers grootste prioriteit

Fluvia is een hulpverleningszone in een netwerk van posten met vrijwilligers (parttime brandweer én dringende geneeskundige hulpverlening), op strategische plaatsen ondersteund door beroepsoperationelen en administratief personeel met als kerntaak snelst adequate hulp verlenen. We staan er dan ook garant voor dat de veiligheid van de burgers steeds onze hoogste prioriteit draagt. Met deze staking komt die veiligheid overigens niet in het gedrang, want er wordt door de brandweerlieden administratief gestaakt. Dat betekent o.a. dat interventieverslagen niet worden opgemaakt of dat aanvullende taken niet worden uitgevoerd.

Met de focus op de brandweer en op basis van de analyse van de adviezen, zullen we de krachtlijnen van de organisatie bundelen. Het is een uitdrukkelijke vraag van de burgemeesters om in alle sereniteit hieraan te kunnen verder werken.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier