Adine De Volder bouwt met Gambiahelpers opvangtehuis voor kinderen

Adine De Volder, tweede van links met adoptiedochter Nzinga samen met Sylvie D'Hondt en Ringo Haemers uit Heule, die nu de leiding hebben van de vzw Gambiahelpers. © NOM
Redactie KW

Even was Adine De Volder, die sinds vorig jaar met haar man in Gambia woont en er als vrijwilligster werkt, weer thuis in Lendelede, maar ze voelde zich hier naar eigen zeggen… ‘een bezoeker’, een vreemde zelfs. Intussen is ze weer in Gambia, terwijl de vzw Gambiahelpers haar werk volop blijft steunen.

Marnix Deschodt en Adine De Volder zijn of waren in Lendelede welbekend. Ze woonden in Rodemont en hadden acht kinderen: vier eigen dochters en vier Afrikaanse adoptiekinderen, drie jongens uit Rwanda en een meisje uit Congo. Twintig jaar geleden kwamen ze zelfs op tv bij Jambers die speciale families portretteerde.

Marnix en Adine wilden hun vier eigen dochters eens tonen waar de roots van hun drie broers en zus lagen. Omdat een reis naar Rwanda en Congo niet haalbaar was, trokken ze begin 2013 uiteindelijk naar Gambia, landje ingeklemd in Senegal en drie keer kleiner dan België. De indrukken waren zo overweldigend dat ze thuisgekomen meteen een kleine vereniging opstartten om ginds kinderen financieel te adopteren. De Gambiahelpers waren geboren.

“Nu of nooit…”

Meer en meer groeide het verlangen om definitief zelf in Gambia te gaan wonen en vorig jaar verkochten ze hier hun huis en zetten ze die toch wel grote stap. Jongste dochter Nzinga (30) trok als enige mee.

“Het was nu of nooit”, zegt Adine, “we zijn dit jaar alle twee 62.” Vorige week was Adine dan een eerste keer met Nzinga weer in België. “Tegen mijn zin”, zegt ze, “het was enkel om administratieve redenen. Het is moeilijk te beschrijven maar alles leek hier al vreemd…”

“Ik verbleef op de flat van mijn dochter Priscilla in de Izegemsestraat, maar ik reed hier bijna verloren, onze bank was verhuisd en ik wilde de pastoor goeiedag zeggen en hij was er niet meer. Ik had eigenlijk in Afrika geboren moeten worden, want mijn ouders hadden al naar Congo willen trekken maar mijn grootmoeder stak daar een stokje voor! Ik mis ginds ook weinig, behalve… aardbeien en mosselen.”

De Gambiahelpers zijn intussen een meer gestructureerde organisatie geworden. Dat is vooral te danken aan het enthousiaste Heulse koppel Ringo Haemers en Sylvie D’Hondt, aan wie Adine het beheer in België van de vzw overgedragen heeft. Er worden nu al 187 kinderen gesteund en er zijn zowat 1.000 sympathisanten. Geregeld worden activiteiten georganiseerd, zoals vorige week in Lindelei in Lendelede.

“Naambekendheid is belangrijk”, zegt Ringo, “en daar doen we ook veel voor. Ik ga ons verhaal vertellen in scholen en dat spreekt echt aan. Nu zondag 7 juli hebben we een standje met ijs en een Gambiacocktail op het Parkfeest in Harelbeke.”

Beter opvolgen

Met de financiële steun van de vzw is intussen in Brusubi – niet zo ver van hoofdstad Banjul – al heel wat gerealiseerd. In de armste buurt is een schooltje gebouwd en zelf werkt Adine nu voltijds als vrijwilligster in het ziekenhuis dat via de vzw allerlei uitrusting kreeg. In ruil krijgen de kinderen dan gratis verzorging.

“Het is natuurlijk een troef om er zelf te wonen”, zegt Adine. “We kunnen alles beter opvolgen en stellen nu ook regels. Elk kind moet aan de leeftijd van vier jaar naar school, anders steunen we niet meer. Eén kind hebben we zo moet ‘schrappen’ omdat de ouders het na waarschuwingen niet naar school wilden sturen…”

Onlangs heeft de vzw een nieuwe stap kunnen zetten met de aankoop van grond om een kinderopvangtehuis te bouwen. “De bouwwerken zijn net begonnen”, zegt Adine die zelf tot nu toe erg primitief woonde. “Op 1 augustus kunnen we verhuizen naar een betere en ruimere woning waar we ook logies zullen kunnen bieden, want geregeld komen mensen uit België die de kinderen die ze steunen, ook eens willen ontmoeten.” (Noel Maes)

Info: www.gambiahelpers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier