Adhemar en Noëlla vieren gouden jubileum in coronatijd

© foto Jos
Peter Soete

Adhemar Ducasteele (80) en Noëlla Vanlake (80) waren op 30 april 50 jaar getrouwd. Maar het werd geen jubileumfeest als een ander. Dit koppel dat sinds enkele maanden in woonzorgcentrum Westerlinde woont, kan net als de andere bewoners geen bezoek van buiten het woonzorgcentrum ontvangen. Maar een feestje op een alternatieve manier kon wel.

“Op donderdag 30 april waren Adhemar Ducasteele en Noëlla Vanlake 50 jaar getrouwd”, begint Hanne Vandekendelaere, woon- en leefcoach van wzc Westerlinde in de Westlaan. “Omdat ze dit niet kunnen vieren met familie en vrienden hebben we hen extra in de watten gelegd met enkele leuke verrassingen.”

“We hebben de deur van hun kamer versierd, ze kregen een lekker aperitiefje gevolgd door hun lievelingseten dat we hier speciaal bereid hebben en in de namiddag kregen zij en alle bewoners een lekker stukje taart. Ook burgemeester Kris Declercq sprak speciaal een videoboodschap in om hen te feliciteren. En als kers op de taart kwam hun dochter hen in de namiddag met een groot spandoek gelukwensen van op de parking.”

Ontmoeting op straat

En dankzij Hanne konden wij met het koppel een video-interview afnemen. “Ik ben geboren en getogen op de wijk Siberië”, begint Adhemar. “Ik heb Noëlla eigenlijk leren kennen op straat. Ja, echt waar.”

“Ik ben afkomstig van Moorslede maar kwam in Roeselare wonen. In de Groenestraat, waar ik toen woonde, ontmoette ik Adhemar en we raakten aan de praat en bevriend”, neemt Noëlla over.

“Ik kwam er gras snijden voor mijn konijnen. Ja, er stond daar mooi, gezond gras dat mijn konijnen wel lustten. En ik had door Noëlla snel een reden om daar vaker gras te snijden”, lacht Adhemar.

Adhemar was beroepshalve lasser-metaalbewerker en heeft in enkele bekende firma’s in de regio gewerkt terwijl Noëlla arbeidster was bij De Poortere, Vanderhaeghe en tenslotte Outryve. Toen dochter Désy (48) en zoon Derry (47) geboren werden, werd Noëlla voltijds huisvrouw.

Adhemar en Noëlla hebben met Arne en Thibeau twee kleinkinderen. Adhemar speelde accordeon en luistert heel graag naar muziek. Verder heeft hij veel interesse in voetbal en wielrennen. Noëlla houdt veel van wandelen en luistert ook graag naar muziek. Ze houden beide van Nederlandstalige muziek.

“Wij zijn getrouwd op het stadhuis in Roeselare en dan hebben we thuis een trouwfeest gehouden”, herinnert Noëlla zich.

Elkaar echt graag zien

“Toen we getrouwd waren, zijn we ingetrokken in het ouderlijk huis op Siberië”, gaat Adhemar verder. “Moeder was verlamd en Noëlla en ik hebben haar altijd verzorgd en geholpen. Het geheim van een goed huwelijk? Veel ‘moederen en vaderen’ is er een van (lacht hartelijk).”

“En elkaar echt graag zien”, knikt Noëlla. “Ja, het is natuurlijk spijtig dat er niemand op bezoek mocht komen maar iedereen hier heeft ongelooflijk zijn best gedaan voor ons op onze speciale dag, we hebben zelfs drie bloemenruikers ontvangen en veel kaartjes. En een boodschap van de burgemeester en een spandoek op de parking. Ja, dat heeft ons echt gepakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier