Adellijke broers stellen historische ‘chalet’ en parkdomein te koop

Patrick en Jean-Pierre Geelhand de Merxem voor het geklasseerde landhuis.© TP
Patrick en Jean-Pierre Geelhand de Merxem voor het geklasseerde landhuis.© TP
Redactie KW

Op zoek naar een uitzonderlijk optrekje? Jonkheren Patrick (61) en Jean-Pierre (69) Geelhand de Merxem stellen hun majestueuze ‘chalet’ op het afgesloten parkdomein aan de voet van de Kemmelberg te koop.

In de negentiende eeuw werd in Zweden een chalet uit elkaar gehaald, per slee geëxporteerd en bij het dorpje Kemmel opnieuw in elkaar gemonteerd. De houten constructie is tijdens de Eerste Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Een groter stenen formaat met extra toren werd in 1927 heropgebouwd in opdracht van Gustave Bruneel de la Warande en via kleindochter Anne-Marie, die huwde met Raymond Geelhand de Merxem, groeiden jonkheren en -vrouwen Annick, Axel, Sylviane, Jean-Pierre en Patrick er op vanaf 1946. Intussen zijn alle broers en zussen het huis uit, behalve vrijgezel Patrick. “Ik heb het hier nog vrij gezellig”, vertelt de jurist en gewezen stafhouder van de Ieperse balie. “Het is hier fantastisch mooi en ik zou hier tot de rest van mijn dagen willen wonen, maar op deze leeftijd wordt je slaaf van je eigendom.”

Elke dag uren werk

Broer en Heuvellands schepen Jean-Pierre woont vlakbij. “Samen spenderen we gemiddeld twee uur per dag aan het domein van zes hectare groot”, aldus Jean-Pierre. “Mijn broer doet de administratie en ik onderhoud de tuin, waar af en toe reeën te zien zijn en jaarlijks aan kleiduifschieten gedaan wordt. Ik rij al vijftig jaar een hectare gras af en dat wordt alsmaar lastiger. Onze kinderen zijn niet geïnteresseerd en daarom hebben eigenaars Axel, Patrick en ik beslist om het te verkopen.”

Wie heeft een landhuis nodig met negen slaapkamers, drie badkamers en een woonoppervlakte van 750 vierkante meter? “We verwachten geen bod van een jong gezin met een lening. Je moet dit niet kopen, je wil dit kopen voor de buitengewone historiek en ligging in een van de mooiste dorpen van Vlaanderen.”

Wapenschild

In het huis staan stukken van de adellijke voorouders, die bijna 130 jaar oud zijn, maar die verhuizen mee met Patrick. Het enige wat binnen herinnert aan de adellijke familie is het gebeeldhouwd wapenschild, dat de schouw in het salon siert. De familie werd in 1728 tot de adelstand verheven door de Habsburgse keizer Karel VI van het Duitse Heilig Roomse rijk, parce qu’ils étaient de bons catholiques .

“In heel Europa werden adelbrieven toen in het Frans geschreven”, weet Patrick, die ook beëdigd vertaler is en een passie heeft voor heraldiek en jacht. “Mijn voorouders waren de heren van Merxem en Dambrugge, maar er zijn twee oorsprongsverhalen rond ‘Geelhand’. Tijdens het Beleg van Leiden zou de hand van onze verste voorvader Gerrit van Keulen afgekapt zijn toen hij de vlag van de vijand greep. Een ander verklaring bestaat erin dat de gouden hand verwees naar een uithangbord van beroepen als geldwisselaar of bankier. Wij zijn afstammelingen van schilder Pieter Paul Rubens en onze voorvaderen waren onder meer pauselijke Zoeaaf, senator, gouverneur en burgemeester.”

Aan de buitenkant van het landhuis verwijzen de kleuren blauw en geel naar het wapenschild. “Dat zijn geen kleuren, maar de heraldische tincturen goud en azuur”, verbetert Patrick. “Deze moeten bewaard worden, want de volledige buitenkant is geklasseerd. Na onze vernieuwingswerken aan het dak, verwarming en keuken is het gebouw in goede staat, al was het tien jaar geleden bijna afgebrand door een schouwbrand. Ook toen deden we de nodige herstellingen, zoals het ons familiedevies betaamt. Animo et fortitudine . Door moed en wilskracht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier