ACV voert actie tegen sociale dumping in bouwsector bij werf AZ Delta in Roeselare

ACV trok met een ziekenhuisbed naar de werf van AZ Delta. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Aan de werf van het nieuwe ziekenhuiscomplex van AZ Delta in Roeselare hield ACV een actie tegen sociale dumping in de bouwsector met buitenlandse bouwvakkers. “Dit is voor ons een symbooldossier.”

Het ACV benadrukt dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis van AZ Delta geen dossier is waarbij het kan aantonen dat de werknemers geen correcte verloning krijgen. “Het gaat voor ons om een symbooldossier, want door de instroom van de vele gedetacheerde arbeiders wordt het sectoraal stelsel beetje bij beetje uitgehold en komt het statuut van de Belgische bouwvakker steeds meer onder druk te staan”, klinkt het bij secretaris Frederik Casteleyn. “Wij eisen dan ook dat er maatregelen genomen worden die zowel de Belgische als buitenlandse bouwvakkers te goede komen.”

Het ACV hield een ludieke optocht en wandelde van aan de kerk van Oekene tot aan de werf, ‘gewapend’ , met een ziekenhuis bed en een spandoek met het niet mis te verstane opschrift ‘bouwvakker laat uw stiel niet bederven, stop de fraude op de werven’.

“Het aantal buitenlandse arbeiders dat naar ons land komt om in de bouwsector te werken, blijft stijgen. Polen is met 29 procent koploper, gevolgd door Portugal (25 procent), 21 procent Nederlanders en 17 procent Roemenen. West-Vlaanderen vormt jammer genoeg gene uitzondering op deze regel. We willen dan ook een duidelijk signaal geven aan onze politieke beleidsvoerders. Er mag niet enkel rekening gehouden worden met het financiële plaatje, ook de tewerkstelling van West-Vlaamse arbeiders bij de toekenning van publieke opdrachten moet meespelen.”

Eigen securitydienst

AZ Delta deelt de bezorgdheid van de vakorganisaties en zegt heel wat inspanningen te doen om de wetgeving correct toe te passen en zo misbruik tegen te gaan. “Wij werken enkel met erkende aannemers en elke onderaannemer moet – voor hij op de werf verschijnt – een fiche indienen die goedgekeurd moet worden. Is de aannemer in kwestie niet erkend, dan moet die eerst aangevraagd worden en moeten de nodige documenten voorgelegd kunnen worden. We hebben ook een securitydienst laten aanstellen om iedereen die op de werf komt, te controleren. Daarnaast is de hele werf omheind en is er slechts één ingang. Onze veiligheidsdienst keurt ook de arbeidskaarten van alle arbeiders op de werf.”

“De bouw van de hoofdcampus van AZ Delta is verlopen via een Europese aanbestedingsprocedure voor alle loten. Dat betekent dat we geen buitenlandse arbeiders uit de Europese Unie op onze werf kunnen weren. We zien er uiteraard wel op toe dat ze steeds over een arbeidsvergunning beschikken en dus niet illegaal tewerkgesteld worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.