Actrice Bianca Vanhaverbeke (44): “Er moet veel gebeuren in het leven voor je niet meer lacht”

Bianca Vanhaverbeke: "Het is niet simpel om je kinderen de hele dag te entertainen." © Frank Meurisse
Hannes Hosten

“Het staat buiten kijf dat met het coronavirus niet valt te lachen. Dat moeten we au sérieux nemen. Maar dat betekent niet dat je niet mag lachen met alles wat er rond hangt”, vindt actrice en toneelleerkracht Bianca Vanhaverbeke (44). “De maatregelen zijn ongezien, de maatschappij ligt plat. Mensen zoeken een manier om daarmee om te gaan. En dat doen ze onder meer met humor. Er moet in het leven al heel veel gebeuren voor je niet meer lacht.”

Bianca Vanhaverbeke verwierf eeuwige roem in Vlaanderen als actrice in de VTM-series Hallo België! en Familie. Sindsdien speelde en speelt ze in diverse tv-series en films en bij het comedygezelschap Het Prethuis. Ze is ook leerkracht toneel aan de Izegemse kunstacademie Art’Iz. En de laatste weken zit ze gewoon thuis. Maar het lachen is ze absoluut niet verleerd.

Mag het wel, lachen met corona?

Het is verkeerd om met de maatregelen te lachen en ze niet ernstig te nemen. Maar alle grapjes er rond, humorfoto’s op internet… Dat moet toch kunnen? Zelf kan ik absoluut nog lachen. Zelfs in oorlogssituaties blijven mensen lachen. Om hun miserie te vergeten zeker? Je kan niet constant bezig zijn met de ernst van de situatie. Ergens las ik een peiling naar welke tv-programma’s mensen in deze tijden graag eens zouden terugzien. Niet toevallig waren daar heel wat humorprogramma’s bij.”

Toch houden veel mensen ook wat afstand, letterlijk en figuurlijk.

“Velen lopen er gecrispeerd bij. Maar in een kleine omgeving wordt zeker nog gelachen. Het werkt genezend. Ik vind het ongelooflijk belangrijk dat je kan blijven lachen. Ook bij ons thuis zorgen mijn man en kinderen voor relativerende humor. Maar ik denk ook aan mensen die alleen wonen. Zolang je met enkelen samen bent, komt de humor om de hoek kijken. Maar als je alleen bent, kom je jezelf wel tegen.”

Met welke dingen heb jij de laatste dagen gelachen?

“Toen mijn zoontje hoorde dat er een tekort aan mondmaskers was, maakte hij zelf de meest hilarische maskers. Hij stuurde die op naar oma en opa. Ik heb ook echt moeten lachen met de humorfilmpjes rond thuiswerkende mensen die tegelijk voor hun kinderen zorgen en hen ook nog thuisonderwijs bieden. Ze zijn doodop, vluchten weg om een glaasje wijn… Het is grappig, maar ook realiteit. Ook al heb ik een pedagogisch diploma, het is niet simpel om je kinderen de hele dag te entertainen.”

Hoe doe jij dat?

We proberen er toch wat structuur in te krijgen. De kinderen moeten hier niet tot 9 uur in pyjama rondlopen. We beginnen ‘s ochtends met wat schoolwerk, in de namiddag knutselen we samen. Voor mij gaat een wereld open met de knutseldozen van Creafant, die aan huis geleverd worden. Na 16 uur krijgen de kinderen dan wat schermtijd en heb ik wat tijd om mijn schoolwerk te doen. Ik probeer mijn leerlingen bij Art’Iz op afstand te begeleiden en wat input en info te geven.”

“Toen mijn zoontje hoorde van het tekort aan mondmaskers, maakte hij zelf hilarische maskers”

Kan je zelf verder werken? Repeteren, ideeën uitwerken?

“Het Prethuis annuleerde alle voorstellingen van De Serviceflat in maart en de repetities voor Weekendje Bouillon starten pas in augustus. Met mijn Art’Iz-leerlingen had ik eind mei optredens gepland. Daar blijf ik over brainstormen, maar de vraag is of ze zullen doorgaan. Nu, ik heb die hele lockdown ook zelf wat moeten verwerken. Het is pas sinds deze week dat ik weer in mijn ritme ben. Het is voor mij nu ook niet super rustig. Mijn man werkt verder. Ik zorg voor de kinderen, maar lig voor de rest een stuk stil. Leuk is wel dat mijn papa nu tijd heeft om beelden van mijn vroegere tv-werk te monteren. Zo zie ik mezelf nog eens, 20 jaar geleden. Vooral de reacties van de kinderen zijn hilarisch. Ze zien me wel eens opduiken in een serie op Ketnet, maar die oude beelden zien ze voor het eerst.”

Rij je thuis de muren nog niet op?

“Dat valt mee. Je moet weten, ik ben echt een tweeling. Ik heb een heel sociale kant, maar ik ben ook een eenzaat. Wie me goed kent, weet dat. Ik kom uit een razend drukke periode en kan nu wel genieten van de cocon van mijn gezin. En ik bouw reserves op voor de drukke periode die komt. Ik lees eens een boek of ga wandelen… Ik ben nu bijna sportiever dan voor corona. Nee, hier word ik voorlopig nog niet zot van.”

Zal de wereld veranderen na corona?

We zullen het lachen zeker niet verleerd zijn. Maar deze crisis wijst er ons wel op hoe kwetsbaar we zijn. We gaan door, gaan door… maar één virusje en ons hele systeem is ontwricht. Ik denk dat we in de toekomst een barbecue met maten, een familiebijeenkomst… meer zullen appreciëren. En misschien niet meer snotterend en hoestend gaan werken, hoe West-Vlaams het ook is om altijd deure te doen. Ik hoop dat we niet geremd zullen zijn om elkaar eens goed vast te pakken. En ik hoop ook dat we hier een levenslange waardering aan overhouden voor de mensen in de zorgsector.”

Bianca Vanhaverbeke

Bianca Vanhaverbeke werd geboren in Izegem op 16 juni 1975. Ze studeerde regentaat en deed acteerstudies. Bianca werd een bekend gezicht door haar rollen in de VTM-series Hallo België! (2003-2005) en Familie (2007-2008). Ze speelde in tal van tv-series en films en bij het comedygezelschap Het Prethuis. Ze is ook toneelleerkracht aan de Izegemse kunstacademie Art’Iz. Bianca groeide op in Kachtem en woont er nog altijd. Ze is getrouwd met Ingelmunstenaar Andy Debo en is de mama van Jinte (8) en Jenne (6).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.