Activiteit in coronatijd: leer al spelend de wereld van blinden kennen

Een groepje speelt geblinddoekt Vier op een rij. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Het inleefproject XiNiX van Licht en Liefde in Varsenare biedt deze zomer een leuke én leerrijke activiteit aan voor kleine groepen. Een outdoorparcours leert de deelnemers de wereld van blinden en slechtzienden kennen. Binnen afzienbare tijd beschikt de organisatie terweerug over een boot, die overal te Vlaanderen zal aanmeren om dergelijke ervaringen aan te bieden.

XiNiX organiseert al enkele jaren projecten om mensen de leefomstandigheden van blinden en slechtzienden te leren kennen, zoals dineren in het donker of een concertreeks in het donker met de zusjes Cappaert. Door het coronavirus viel dit allemaal weg, maar nu komt XiNiX met een outdoorproject. “Mensen met een verminderd zicht hadden het ook erg moeilijk”, vertelt Nick Mermans, projectverantwoordelijke van XiNiX. Samen met Priegel Koelman zet hij al een paar jaar projecten op touw vanuit zijn eigen beleving. “Meer dan ooit was er een kloof tussen de gewone wereld en die van de slechtzienden. De lockdown was geen gemakkelijke tijd. Veel mensen hadden met niemand contact, maar ook eenvoudige regels zijn voor mensen met een visuele handicap niet altijd zo evident. Zo is het voor ons bijvoorbeeld moeilijk om die afstandsregel te respecteren. Ik laat me steevast vergezellen door een geleidehond, maar die weet natuurlijk niets over die regel. Bovendien zijn mensen met een visuele handicap tactiel ingesteld. Er zijn lotgenoten die drie maanden lang in isolement hebben geleefd. Daarom is er nu dit zomerproject, om mensen met een visuele handicap weer perspectief te geven. Het leek ons ook een leuke activiteit om te doen voor de thuisblijvers.”

“De coronamaatregelen zijn niet evident voor slechtzienden”

Het parcours geeft mensen via het simulatiespel het gevoel dat ze zelf een visuele beperking hebben. Vaste vrijwilligers met verminderd gezichtsvermogen verzorgen de praktische begeleiding. “De deelnemers zelf krijgen een blinddoek of worden via een bril helemaal in het donker gezet. Het moeilijkste is om gewend te geraken aan je andere zintuigen. Wandelen is minder moeilijk, na het eerste deel van het parcours komt er meestal al wat gewenning. De deelnemers moeten onderweg een aantal proeven uitvoeren, waarbij ze een woord kunnen ontcijferen: vier op een rij, typen met een braillemachine, tekenen, pasta afwegen en een opdracht in onze donkere container. In normale omstandigheden gaat dit belevingsproject door in een volledig verduisterde ruimte, nu hebben we een buitenparcours bedacht. Maar ook hier gelden de coronamaatregelen: we laten groepen tot 10 deelnemers toe, alles wordt ontsmet en de begeleiders en de deelnemers moeten een mondmasker dragen. In het schooljaar krijgen we vaak klassen of het verenigingsleven op bezoek. Nu zien we dat we vaak gezinnen krijgen, waarbij oma of opa een visuele beperking heeft. Maar door dit aanbod kunnen ook de kleinkinderen inschatten hoe dat leven is.”

Begeleiding

Joke, Marina en het koppel Jan en Léticia begeleiden de deelnemers met veel plezier. “Ik ben hier al een tweetal jaar vrijwilliger”, vertelt Joke. “Het is boeiend om mensen een kijkje te geven in onze leefwereld. Vooral omdat er zoveel misvattingen zijn en omdat we echt veel meer kunnen dan de buitenwereld denkt. Dankzij dit zomerparcours kunnen we een aantal zaken uit ons dagelijks leven tonen, maar de echte ervaring kan je natuurlijk niet nabootsen. Vooral ook omdat die voor iedereen verschillend is.” De vier begeleiders kijken met gemengde gevoelens terug op de voorbije periode. Jan en Léticia groeiden in het voorjaar nog meer naar elkaar toe. “Jan deed nog altijd de kleine boodschappen”, zegt Léticia. “Maar verder viel alle contact met de buitenwereld weg, net als alle activiteiten. Daardoor zijn we nog closer geworden.” Marina was echter wel eenzaam, zegt ze. “Mijn man is immers blijven werken. Behalve met hem had ik eigenlijk met niemand contact.” Voor Joke was het dan weer een extra lange vakantie met haar zesjarige dochter.

In juli en augustus geeft XiNiX gezinnen en kleine groepen de kans om op een leuke manier kennis te maken met de wereld van blinde en slechtziende mensen. Gewapend met een witte stok en een blinddoek leg je een parcours met verschillende opdrachten af. Elke opdracht brengt je een stukje dichter bij de ontknoping.

(Patrick Anthone)

>> Meer info: xinix@lichtenliefde.be of 050 40 60 15

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier