Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

“Mantelzorg kan voldoening geven, maar het is ook een zware taak die kan leiden tot overbelasting”, zegt schepen Michèle Vandermeeren. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.

Onder de noemer Dementievriendelijk De Panne zal het lokaal bestuur een aantal acties uitrollen, gericht op mensen met dementie, hun omgeving, mantelzorgers en (zorg)professionals. Het accent ligt hier op de mogelijkheden van de persoon met dementie, niet op de beperkingen.

Thuiszorg

Mantelzorgers zijn mensen die tijdelijk of permanent niet-professionele zorg of hulp verlenen aan een zorgbehoevende persoon uit hun directe omgeving (een partner, ouder, kind, vriend of buur). “Mantelzorg kan positief zijn en voldoening geven, maar het is ook een zware taak die kan leiden tot overbelasting”, zegt Michèle Vandermeeren, schepen van Sociale Zaken. “Daarom wil het lokaal bestuur de mantelzorgers beter informeren en ondersteunen door een aantal acties op poten te zetten. Het belang en de noodzaak van mantelzorg neemt alsmaar toe en speelt steeds meer een centrale rol binnen de thuiszorg. Het is belangrijk dat mantelzorgers hun zorgtaken zo goed mogelijk kunnen volhouden, zodat de zorgbehoevende persoon zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Zo dragen mantelzorgers er ook toe bij dat de residentiële zorg niet nog meer belast wordt. Maar ook zij hebben, naast hun zware zorgtaken, recht op een eigen kwaliteitsvol leven met ontspanning en moeten problemen en wensen kunnen ventileren.”

Door meer ruchtbaarheid te geven aan het belang van mantelzorgers en hen een aanspreekpunt te bieden, wil het lokaal bestuur de positie van mantelzorgers versterken. “We willen een infocentrum oprichten, waar mantelzorgers praktische info krijgen over premies, zorgbudgetten en tegemoetkomingen, oppasdiensten… We willen ook gewezen mantelzorgers een opleiding geven tot mantelzorgcoach, zodat ze op hun beurt in kunnen staan voor ondersteuning. Via diverse digitale platformen willen we onderlinge communicatie mogelijk maken en professionele zorgverleners in contact brengen met mantelzorgers.”

Aanmelden

Via de aanvragen voor een gemeentelijke mantelzorgpremie zijn er een 170-tal mantelzorgers bekend bij het lokaal bestuur, maar ongetwijfeld zijn er nog veel meer. Wie denkt recht te hebben op deze premie en info wenst over de praktische en financiële voordelen, kan terecht bij team Welzijn – Senioren, Koningsplein 1, 058 42 97 65, welzijn@depanne.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier