Actiecomité verzet zich tegen komst van turbines nabij Roeselaarseweg in Torhout

Johan Sabbe

De twee windmolens met een tiphoogte tot 150 meter die groenestroomproducent Elicio nabij het nieuwe bedrijventerrein in de Roeselaarseweg in Torhout wil bouwen, krijgen felle tegenwind vanwege het actiecomité Ringaartvallei. Ze vrezen serieuze hinder voor de woonbuurt.

De nv Elicio uit Oostende heeft de milieuvergunning voor de twee windturbines alvast aangevraagd. Het openbaar onderzoek daarover loopt tot 17 februari en de leden van het comité, genoemd naar de Ringaartbeek in de directe omgeving, zullen niet nalaten om hun bezwaren in te dienen.

Wenkbrauwen fronsen

Elicio wil de twee windturbines in de loop van 2018 bouwen in de zone tussen de Roeselaarseweg en de spoorweg. Maar daarvoor zijn uiteraard een milieuvergunning en een stedenbouwkundige vergunning nodig. En daar wil het actiecomité Ringaartvallei, bestaande uit bewoners van onder andere de Sneppestraat, de Slingerstraat en de Bollestraat, een stokje voor steken. De kern van het erg ruime comité bestaat uit veertien mensen. Een van de woordvoerders is Johnny Bossuyt uit de Bollestraat.

“Toen we destijds informatie kregen over de aanleg van de nieuwe bedrijvenzone werd er ons beloofd dat er nooit grote windmolens zouden komen”, zegt hij. “Maar kijk: de twee die Elicio wil realiseren, hebben een tiphoogte van 150 meter, wat gigantisch is. De inplanting doet de wenkbrauwen fronsen. Er zou er ene komen op amper 268 meter van de dichtste woning. Bovendien bevinden er zich zowat honderd huizen binnen een straal van 500 meter en liefst 1.500 woningen binnen een straal van anderhalve kilometer. Zoiets kan nergens in Europa. Vandaar onze leuze: groene energie ja, nabij woningen neen.”

Vlarem respecteren

Volgens Bart Slabbinck van Elicio respecteren de geplande windturbines wel degelijk de Vlarem-normen inzake het geluid en de slagschaduw. “Enkel in de Bollestraat is overschrijding van de normen mogelijk”, zei hij eerder. “Maar dankzij speciale software vertragen de turbines dan of vallen stil.”

Infovergadering door het actiecomité Ringaartvallei op woensdag 1 februari om 20 uur in zaal Sparrenhove op de wijk De Goede Herder. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.