Actiecomité en gemeente Pittem eensgezind: “Windmolens horen hier niet thuis”

Via individuele beroepsprocedures blijven de mensen van het actiecomité zich verzetten tegen de geplande windmolens. We zien Marino Quintyn, Lobke Hugille en hun zoontje Odiel.© Foto Jan
Via individuele beroepsprocedures blijven de mensen van het actiecomité zich verzetten tegen de geplande windmolens. We zien Marino Quintyn, Lobke Hugille en hun zoontje Odiel.© Foto Jan
Redactie KW

Recent diende EDF Luminus een wijziging in op het dossier voor het plaatsen van drie windturbines langs de Pittemse ring. Zowel de mensen van het actiecomité Leefbaar Pittem als de gemeente blijven echter bij hun standpunt dat windmolens op die locatie onverantwoord zijn.

Eind vorig jaar dienden EDF Luminus en Windkracht Vlaanderen een wijzigingsverzoek in op het lopende dossier voor het plaatsen van drie windturbines langs de ringbaan in Pittem, zeg maar bovenop Pittemberg. Concreet gaat het om enkele zeer kleine wijzigingen, zoals het verplaatsen met enkele meter van een aansluitcabine die te dicht bij de openbare weg staat en een paar aanpassingen aan de tekst van de aanvraag. Hierdoor loopt een nieuw openbaar onderzoek van 14 januari tot 13 februari. Voor de mensen van het actiecomité verandert er echter niets, zij gaan door met hun protest.

“Wij blijven bij ons standpunt dat windmolens op deze locatie, zo dicht bij bewoning en de Pittemse dorpskern, absoluut niet kunnen” vertelt Lobke Hugille ons. “De kleine aanpassingen aan het dossier veranderen hier niets aan, het betekent voor ons alleen dat we voor een stuk opnieuw moeten herbeginnen.”

Beroepsprocedure

“We kregen de voorbije weken regelmatig de vraag of er nu opnieuw bezwaarschriften moeten ingediend worden, maar aangezien het om een wijziging van een lopende aanvraag gaat, is dit niet nodig. Bovendien zitten we in een fase waarbij het niet meer het comité is dat bezwaar aantekent, maar wel waarin de getroffen personen of gezinnen ieder voor zich een beroepsprocedure tegen de aanvraag opgestart zijn. Dat betekent concreet dat de advocaat voor ieder afzonderlijk de overlast moet bepalen en moet aantonen waarom voor die bepaalde locatie de overlast te groot is.”

“Door deze wijziging moeten wij nu wel een nieuwe procedure starten, wat ook financieel weer een streep door onze rekening is. Via de Facebookgroep hebben we van bepaalde mensen wel wat financiële steun gekregen, maar die is uiteraard ook niet onuitputtelijk. Op dat vlak gooit corona overigens flink wat roet in het eten. We wilden immers, naar analogie met de kerstmarkt van eind 2019, een lentemarkt organiseren om wat geld in het laatje te brengen, maar dat kan nu uiteraard niet. Mochten de mensen ons toch willen steunen, dan kan dit nog via rekening BE76 7360 6069 6095 van het actiecomité.”

“Hoe kunnen de mensen van Luminus, na alle wijzigingen en met een dergelijk dossier, er nog maar aan denken dat we vertrouwen in hen kunnen hebben?”, zegt Marino Quintyn, echtgenoot van Lobke. “Geld primeert duidelijk op de gezondheid van de mensen en door de hoge subsidies die deze bedrijven krijgen van de overheid, is de drang om zoveel mogelijk molens te zetten uiteraard nog groter. Schaf de subsidies af en hun drang om te bouwen zal ook verdwijnen.”

“We zien ook dat we niet alleen staan met ons standpunt, maar dat er op meer en meer plaatsen (denk maar aan Oostkamp, Beernem of Ieper Sint-Jan) protest komt tegen de bouw van windturbines dicht bij bewoning.”

“Je mag niet vergeten dat de hier voorziene windmolens nog een stuk groter zijn dan diegene die we kennen van langs de E403 in Roeselare. Cijfers tonen bijvoorbeeld aan dat het buitenste punt van de wieken een snelheid haalt van 250 km/u, wat bij het passeren van de pyloon overeenkomt met het geluid van een optrekkende auto. Bij een normale werking betekent dit dus 36 vertrekkende auto’s per minuut. Daarnaast zijn er nog de ondergrondse trillingen en de grote slagschaduwen die overlast bezorgen.”

“We vrezen ook dat, als er drie windmolens zouden staan, er later nog zullen bijkomen. Het is immers zo dat, wanneer er definitief toelating gegeven is om een of meerdere windmolens te plaatsen, de aanvraag voor bijkomende heel wat gemakkelijker te krijgen is. Tenslotte zou een prachtig stukje natuur, Pittemberg, visueel volledig verpest worden.”

Standpunt gemeente

We informeerden bij de bevoegde schepen Denis Fraeyman (CD&V) naar het standpunt van de gemeente. “Voor de gemeente wijzigt dit niets. Wij blijven bij onze visie dat windturbines hier niet horen, pal ten zuiden en zo dicht bij een woonkern.”

“Wij hadden indertijd aan Luminus ook gevraagd ons de zogenaamde ‘nul tot één uur schaduwgrens’ te bezorgen maar dat hebben we nooit gekregen. Daarom hebben we zelf eens onderzocht hoeveel woningen er zich bevinden in een straal van 2 km van de geplande turbines en we kwamen op een 1.800 adressen. Dit toont nogmaals aan dat er betere plaatsen zijn om windmolens te voorzien.” (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier