Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

De sterren van het kleine scherm staan al regelmatig in de kijker. Het is tijd om ook hun fans eens op het voetstuk te plaatsen. Showbizzmedewerker PADI zoekt voor ons enkele superfans op en laat ze vertellen over hun idolen. Ze diepen herinneringen en anekdotes op en duiken in hun collectie foto’s en memorabilia.

In Zedelgem woont Joke Devos, die het levenslicht zag in Brugge op 5 januari 1980. Joke kwam niet alleen ter wereld, want ze is de tweelingzus van Jochen. Bij de geboorte was te zien dat Joke een zuiderse kleur had. Pas enkele dagen later bemerkten de artsen dat er iets niet klopte. Het bloed van de pasgeboren tweeling was immers vergiftigd geraakt. Broer Jochen kon in het AZ Sint-Jan in Brugge met een bloedtransfusie worden gered, maar voor Joke zag het er slecht uit.

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

De dokters en het verplegend personeel verzorgden haar maanden in de couveuse. Net toen men dacht dat Joke de strijd opgaf, begon het plots te beteren en kwam ze er door. Joke wordt nog altijd aanzien als een wonderkind. Met de goede zorgen van haar ouders groeide Joke op tot een mooie en intelligente juffrouw. Enkel het stappen en praten wilde niet direct lukken. Daar hebben ze haar bij Dominiek Savio in Gits stevig aangemoedigd en bijgestaan, zodat Joke zich nu behoorlijk kan bewegen en uitdrukken. Joke leerde er ook werken met een computer, nu haar vrijheid.

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Via de Waalse krant La Libre Belgique kreeg ze na een actie de allereerste Macintosh II van Apple ter beschikking. Deze computer is haar blik op de wereld. Een computer die ook vol vrienden zit, zowel uit binnen- en buitenland.

Al die jaren bleef ik kijken. Ik heb inderdaad sindsdien geen uitzending gemist

Toen Joke tien jaar was – dus in 1990 en nu al 26 jaar geleden- keek ze, samen me haar oma naar de CBS-soap The Bold and The Beautiful. “Al die jaren bleef ik kijken. Ik heb inderdaad sindsdien geen uitzending gemist, vaak ook met dank aan de videorecorder. Ik zie de serie heel graag, want het zijn mooie verhalen, chique mensen die erin acteren, mooie kledij, enz. Deze soap moet wel goed zijn, want de makers wonnen er al veel prijzen mee in Amerika en zelfs ook op het Monte Carlo tv-festival. Was het niet goed, dan vielen ze zeker niet in de prijzen. Er zijn over de hele wereld miljoenen fans van deze soap.”

“Tien jaar na het bekijken van de eerste uitzending, begon ook mijn verzamelwoede. Ik abonneerde mij op buitenlandse gespecialiseerde tijdschriften, bijvoorbeeld uit Australië. Ik kon daar naar hartelust uit knippen en alle informatie stak ik dan in één van mijn nu al twintig fardes vol krantenknipsels, foto’s, enz. Ik werd ook lid van de wereldwijde fanclub The Bold and The Beautiful (B&B) en ook van daaruit kreeg ik veel toegestuurd. Later leerde ik ook andere fans kennen. Sindsdien wisselen we heel wat materiaal uit. ‘t Stopt niet !”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

“Dankzij mijn lidmaatschap bij B&B kreeg ik een uitnodiging voor de wereldwijde fandag van B&B in Los Angeles (Amerika), die plaatsgreep in augustus 2003. Ik reis heel graag en ik reisde ook al met het vliegtuig naar Spanje. Maar een vliegreis naar Los Angeles, dat is toch nog wat anders. Het was lang in het vliegtuig zitten, met een tussenlanding in Atlanta voor een volgende binnenlandse vlucht. Ik zit in een rolstoel en mocht altijd als eerste instappen, maar ik moest er ook altijd als laatste terug af (lacht). Eens uit het vliegtuig was ik nog maar enkele uren verwijderd van mijn allereerste ontmoeting met mijn helden. Ik was heel nerveus. In het restaurant van het hotel bestelde ik pasta, maar dat hadden ze niet meer zo laat op de avond.

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

De kok was echter zo onder de indruk van mijn reisverhaal, zodat hij er toch nog voor mij alleen een schotel klaar maakte. Eén dag later kwamen de acteurs opdagen in het grote auditorium van het hotel. Er was veel volk, maar ook ik was erbij. We mochten elk apart bij de acteurs komen. Ik liet heel veel van mijn foto’s en fotoboeken van een handtekening voorzien. Ik mocht ook met hen op de foto en kreeg vaak drie dikke zoenen. We tafelden ook samen met de cast van B&B, terwijl op een groot scherm episodes van B&B werden vertoond die alleen voor de aanwezigen waren bestemd. Vanaf toen deed ik een jarenlange vriendschap op met heel veel van die acteurs. Daar zorgde Cathy ook voor, de voorzitster van de internationale B&B-fanclub.”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Voor Joke bleef het niet bij één ontmoeting. Om de twee jaar organiseerde Cathy een wereldwijde bijeenkomst in Los Angels of hét B&B FAN Event. In 2005, 2007, 2009 was Joke er ook bij. In 2005 konden ze – dankzij Cathy – zelfs een opname bijwonen in de studio’s. “We moesten heel stil zijn, enkel maar kijken. Voor mezelf is dat een belevenis die ik nooit meer vergeet.”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

“Ook 2007 was voor mij een bijzonder jaar. Dan werd het 20-jarig bestaan gevierd van de soap. ‘s Morgens hadden we tijdens de B&B FAN Event ontbijt met de cast, waar er ook allerlei spulletjes werden uitgedeeld. Voor het diner verzamelde iedereen aan tafel in de grote zaal. Na het dessert klom de cast op het podium en wat weerklonk er door de muziekinstallatie ? Wil Joke Devos uit België eens tot op het podium komen ?Daar stond ik dan, op het podium, temidden de cast terwijl al die fans vanuit heel de wereld naar mij keken. Ik stond naast Katherine Kelly (Brooke), die goed voor me zorgde op dat grote podium. Jack Wagner wandelde naar mij toe, gaf mij een dikke knuffel en ik mocht ook samen op de foto. Lesley-Anne Down zwaaide naar mij. Onvergetelijk ! Er was die dag ook een voorstelling 1987-2007 The Anniversary, waarin ook Darlene Conley te zien was. Daarna ging het naar de signeerstudio, waar we met de B&B-cast op de foto konden en ook handtekeningen verzamelden. Ik ontmoette ook Bradley Bell, ook een mooi moment.”

Ik ken al de acteurs persoonlijk. We houden contact via brief en sturen bij gelegenheden een cadeautje naar elkaar

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

“Diverse acteurs van B&B kwamen ook al eens naar ons land. In 2004 waren bij vtm Justin Torkildsen (ex-Rick) en Adrienne Frantz (ex-Amber) aanwezig. In 2005 kwam Ronn Moss (ex-Ridge) zijn cd voorstellen en vorig jaar was hij hier ook te gast bij De Romeo’s tijdens Het Zingpaleis in de Ethias Arena in Hasselt. In 2006 geraakte ik dankzij VIJFtv op een privéconcert in de Carré in Willebroek bij Jack Wagner (ex-Nick). In 2013 kwam mijn goede vriend Winsor Harmon (Thorne) naar ons land. Hij was hier toen bij zijn goede vriend Lucien Van Impe. Winsor en Lucien keken samen naar de Ronde van Vlaanderen. Er was ook een M&G voor B&B-fans en één dag later was er een diner met Winsor en zijn fans. Ik woonde dat allemaal bij en was ook twee keer te gast bij het Monte Carlo TV Festival, waar er een M&G was voor mij en vele fans uit enkele andere Europese landen, samen met de castleden Katherine Kelly Lang (Brooke) en Don Diamont (Bill). Dat was een chique bedoening hoor.”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Toch is het niet allemaal mooi, en soms best wel eens meedogenloos. “In 2001 werd de internationale B&B-fanclub opgedoekt. Dat vind ik nog altijd heel spijtig. Ik ken echter al de acteurs persoonlijk. We houden contact via brief en sturen bij gelegenheden een cadeautje naar elkaar. Heb ik problemen, dan kan ik echt waar vaak bij die internationale B&B-acteurs en -actrices terecht. Bij hen voel ik mij goed, ze aanvaarden mij zoals ik ben. Ik heb ook een eigen blog en ook een fanpagina. Soms bezorgt CBS/B&B mij nieuwsjes die ik erop kan plaatsen. Super toch !”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Dit jaar was er nog minder nieuws. In mei 2015 kreeg Joke te horen dat VIJFtv zou stoppen met de uitzendingen van haar favoriete reeks B&B, alias Mooi & Meedogenloos. Ze kon niet meer slapen en schreef lezersbrieven naar de dagbladen. Enkele maanden later vernam Joke onverwacht dat B&B dan toch weer in ons land te zien zou zijn, op FOX via Telenet. “Ik was direct in de zevende hemel. Ons contract met Belgacom werd direct stop gezet, want ook papa was akkoord om over te stappen naar Telenet. Nu kan ik terug kijken naar mijn favoriete soap.”

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

En de toekomst ? “Als het klopt, dan zou er in 2017 terug een wereldwijde B&B FAN Event worden gehouden in Los Angeles. Het wordt dus opnieuw sparen voor dat dure vliegtuigticket en de hotelkosten, maar hoe dan ook… ik zal erbij zijn ! Ik wil weer op de foto met mijn favoriete vrienden. Ik kijk er al naar uit”, besluit Joke, die net voor ons vertrek nog iets kwijt wilde. “Op 4 januari is papa gestorven aan kanker. Toen papa in het uitvaartcentrum opgebaard lag, werd er een heel groot boeket bezorgd namens CBS/B&B uit Amerika, met daarbij nog een heel attente boodschap van de cast. Een groots gebaar vanwege al die mensen bij B&B. Ondanks mijn verdriet deed mij dat zoveel deugd. Een bewijs dat die mensen – zoveel duizenden kilometers verder – meeleefden met mijn verdriet…”

(PADI)

>> Joke’s blog : http://boldandbeautiful.be/OfficialBlog.

>> Fansite Winsor Harmon : http://www.winsorharmonfansite.be

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa

Acteurs Mooi & Meedogenloos steunden Joke uit Zedelgem bij verlies van haar papa