https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Achttien vluchtelingen uit Eritrea aangetroffen in trailers in haven Zeebrugge

De druk op West-Vlaanderen en de haven van Zeebrugge blijft aanhouden in het kader van mensensmokkel.© BELGA/ERIC LALMAND
De druk op West-Vlaanderen en de haven van Zeebrugge blijft aanhouden in het kader van mensensmokkel.© BELGA/ERIC LALMAND
Redactie KW

Bij drie verschillende interventies zijn donderdag en vrijdag in totaal 18 mensen uit Eritrea aangetroffen in trailers in de haven van Zeebrugge. Tien van hen zaten in een koeltransport.

Vrijdag in de vroege ochtend werd de Scheepvaartpolitie verwittigd door de firma ECS omdat er zich mensen bevonden in een trailer die zich op hun terreinen bevond. Tien meerderjarigen, allen naar eigen zeggen afkomstig uit Eritrea, werden aangetroffen in een koelcontainer. De temperatuur stond ingesteld op vriespunt (0 graden) en in het koeltransport kon een aantal van hun slaapzakken teruggevonden worden.

Volgens de eerste vaststellingen zouden de vluchtelingen in de regio van Luik in het koeltransport geraakt zijn. Verder onderzoek zal worden uitgevoerd naar de eventuele organisatie die hiervoor in aanmerking zou kunnen komen.

Dienst Vreemdelingenzaken

De vluchtelingen werden overgebracht naar de kantoren van de Scheepvaartpolitie, waar ze de volledige administratieve afhandeling zullen doorlopen om vervolgens ter beschikking gesteld te worden van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Donderdagochtend werden in een Litouwse trailer ook al vijf mensen uit Eritrea aangetroffen. Zij zouden er in de buurt van Brussel in geraakt zijn en hadden een scheur gemaakt in het dekzeil. Zij werden via CO-meting ontdekt.

Levensgevaarlijk

Een half uur daarvoor vond de privé-bewaking, evenzeer via CO-meting, drie andere mensen uit Eritrea in een Ierse trailer. Ook deze personen waren kennelijk buiten de haven van Zeebrugge in de trailer geraakt.

Procureur Frank Demeester.© BELGA/KURT DESPLENTER
Procureur Frank Demeester.© BELGA/KURT DESPLENTER

“Met de regelmaat van de klok worden in Zeebrugge transmigranten aangetroffen die in het binnenland in trailer geraken. Sommigen onder hen betreden deze trailer zelf door scheuren te maken in het dekzeil, anderen worden door mensensmokkelaars in de trailer gestopt. Dat mensen in koelcontainers worden vervoerd, die gekoeld worden rond het vriespunt, is levensgevaarlijk. Deze koelcontainers kunnen van binnenuit niet geopend worden en mensen kunnen er in ademnood geraken”, stelt procureur Frank Demeester.

“Wanneer levensmiddelen worden vervoerd, wat meestal het geval is bij koeltransporten, dienen ladingen vaak te worden vernietigd door van het feit dat mensen urenlang op en tussen de lading hebben gezeten. De druk op West-Vlaanderen en de haven van Zeebrugge blijft aanhouden in het kader van mensensmokkel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten