Achtste plaats voor ultraloper Ludo Depoortere in mythische Phidippides Race

© (Foto CL)
Redactie KW

Een nobele onbekende in eigen land, een wereldster in Griekenland. Geluwenaar Ludo Depoortere (61) liep er voor de 4de keer de mythische Phidippides Race en verhief zich op die manier tot de geschiedenisboeken van ultralopers.

Ludo loopt, Ludo loopt erg veel en behoort tot de kleine wereld van de ultralopers. Races beginnen vanaf 50 kilometer en overbruggen in vele gevallen zelfs meerdere dagen. Het vergt een zekere mindset, een kleine hoeveelheid waanzin om toe te treden tot die wereld, een wereld waar Ludo thuis is. “Waarom ik in godsnaam zoveel kilometers loop? Het is een vraag die me al ontelbare keren is gesteld geweest en tot op heden heb ik er geen antwoord op gevonden. Omdat ik het graag doe?”.

De nuchterheid in de antwoorden van Ludo staan tot schril contrast met de ronduit bovenmenselijke prestaties die hij neerzet. “Voor ik vertrok naar Griekenland had ik al 5.000 kilometer bijeen gelopen dit jaar”, klinkt het. “In de acht weken voor de race paste ik mijn trainingsschema lichtjes aan maar uiteindelijk bleef ik gewoon veel lopen dus een echt verschil was er niet”.

Phidippides, de meest epische langeafstandloop ter wereld, kent voor Ludo nagenoeg geen geheimen meer. “Je loopt er in de voetsporen van een historisch figuur, een koerier die 246 kilometer liep om hulp te vragen en dan diezelfde 246 kilometer terug moest om aan het leger te vertellen dat er geen hulp kwam. 492 kilometer doorheen een verbluffende regio waar je alleen op jezelf bent aangewezen”.

15 november, klokslag 6 uur, vertrok een internationale verzameling aan lopers voor een helse tocht. “In 2016 won in de race”, gaat Ludo verder. “In iets meer dan 77 uur kwam ik toen over de finishlijn, een tijd die tot op heden nog steeds in hun recordlijsten staat. In 2017 werd ik vierde en in 2018 derde. Dit jaar was de achtste plaats voor mij, niet zo sterk als vorige jaren maar het was de warmste editie die ik heb meegemaakt. Afstanden verteer ik goed, warmte heel wat minder en dat was dit jaar merkbaar“.

Net terug van Griekenland, staan de sportschoenen alvast niet stil. “Ik blijf gewoon verder trainen want ik durf nu al, bescheiden, denken aan volgend jaar”, sluit Ludo af. “Moest ik de Phidippides voor een vijfde keer kunnen uitlopen, dan wordt dan een wereldprestatie. Ik ga wel nog niet voor mijn beurt spreken, het is nog veraf en er kan nog altijd van alles gebeuren”.

Of een topatleet zoals Ludo geen gouden tip kan geven? “Boerenkost, stevige en normale boerenkost”, grapt hij. “Er zijn vandaag poedertjes en gelletjes en allerlei andere voedingsstoffen die het allemaal veel eenvoudiger zouden moeten maken. Ik heb dat ooit geprobeerd maar ben erg snel terug geschakeld naar de ouderwetse manier van koken. Goed eten en een goed glas van tijd tot tijd en je blijft ook gezond“.

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier