Achtkanter en Groep Ubuntu smelten samen tot één grote organisatie

Den achtkanter en Ubuntu geklonken op het samenvloeien van de organisaties. We zien v.l.n.r. Johan Timperman (algemeen manager vzw Groep Ubuntu), Lieven Vandenberghe (voorzitter vzw den achtkanter), Eric Marijsse (voorzitter vzw groep Ubuntu) en Petra Vercruysse (algemeen directeur vzw den achtkanter). © EDB
Redactie KW

Vzw Groep Ubuntu en vzw den achtkanter ondertekenden woensdag een principeakkoord omdat ze voortaan fusioneren tot een veerkrachtige sociale onderneming in Zuid-West-Vlaanderen en Zuid-Oost-Vlaanderen.

Het ondertekenen van het princiepsakkoord was voor de bestuurders en directieleden een historisch moment. “We wilden allebei de beste organisatie zijn en besloten om dit samen te doen“, stelde Johan Timperman, manager van vzw Groep Ubuntu die de integratie van beide vzw’s zal coördineren vanuit een mandaat van de raad van bestuur. Petra Vercruysse, die al algemeen directeur van vzw den achtkanter was, zal de dagelijkse leiding van vzw Groep Ubuntu x 8K op zich nemen.

Samen sterker

De beslissing om te fusioneren en samen sterker te worden werd genomen door een kijk vanuit twee invalshoeken. “De markt werd opengezet, en iedereen kan budgetten activieren, we zijn dus in een concurrerende wereld terechtgekomen. Ook vonden we het belangrijk om een bepalende partner te zijn in het vormgeven en mee ontwikkelen van de zorgregio’s.”

Een eerste oefening die door beide vzw’s genomen werd was het in kaart brengen van waar de vzw’s voor staan en wat de waarden zijn. “We moesten niet ver zoeken naar gedeelde waarden. Zowel Groep Ubuntu als den achtkanter dragen solidariteit, verbondenheid, talentontwikkeling en krachtgericht werken hoog in het vaandel”, aldus Johan Timperman. “Er zijn wel accentverschillen. Die willen we behouden en er zelfs nog meer op inzetten. We hebben een erg aantrekkelijk aanbod en kunnen breed actief zijn.”

Volgens Petra Vercruysse bouwde Groep Ubuntu een expertise op rond emotionele ontwikkeling en den achtkanter rond cognitieve ontwikkeling. Door onze krachten die we elk van ons opbouwden, samen te brengen, zijn we veel sterker geworden. Op die manier kunnen we de erg belangrijke zorg op maat nog beter aanbieden.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier