https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Achterbuur laat haag tot zes meter hoog komen, dus bouwt Karl een zonneterras op een stelling

Karl Seynaeve bij de tot 7,5 meter hoge haag. “Mijn zonneterras is natuurlijk een ludiek statement, maar ik wil na al die jaren een oplossing.” (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Karl Seynaeve bij de tot 7,5 meter hoge haag. “Mijn zonneterras is natuurlijk een ludiek statement, maar ik wil na al die jaren een oplossing.” (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Wouter Vander Stricht

Karl Seynaeve is het beu. De man huurt in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) al tien jaar een huis, maar blijft in zijn kleine tuin verstoken van de zon omdat de achterbuur een haag een hoogte van wel zes meter laat bereiken. Karl Seynaeve greep al naar verschillende middelen – van wijkagent tot vrederechter – maar probeert nu met een ludiek statement zijn probleem onder de aandacht te brengen. “Ik heb hier een stelling gebouwd waarop ik ’s ochtends op 3,5 meter hoogte kan genieten van een koffie in de zon.” Ondertussen is de achterbuur, die liever niet reageerde in de pers, niet te vermurwen en blijft de haag (op dit moment) vijf meter hoog.

Karl Seynaeve (50) is afkomstig van Gullegem, maar sinds 2011 woont hij in een sociale woning op het Stenen Stampkot in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem). De man woont er graag, maar kampt met één probleem dat maar niet opgelost geraakt. “De haag van mijn achterbuur is soms tot zes meter hoog, op andere plaatsen – bij andere buren – wel tot 7,5 meter. Die haag ontneemt me – zeker in de voormiddag – alle zon. Een haag mag in Ledegem volgens de verkavelingsvoorschriften maar twee meter hoog zijn, dat heeft de burgemeester me ook bevestigd.”

Vergeefse pogingen

Karl ondernam al diverse pogingen om de haag lager gesnoeid te krijgen. “Die haag wordt overigens netjes onderhouden, maar als ze pas gesnoeid is, blijft ze nog op 4,5 meter hoogte. Ik sprak de eigenaar er al over aan, maar die schermde vooral met zijn privacy. Maar die haag mag gewoonweg zo hoog niet zijn. Er werd ook al het argument geopperd dat het om hoogstammige bomen gaat die op twee meter van de eigendomsgrens staan. Die afstand klopt ook niet. Een andere argumentering is dat de haag er al 30 jaar zou staan en dat je je dan niet meer zou moeten houden aan de verkavelingsvoorschriften. Ik vraag ook niet om die haag te verwijderen, wel om ze diep in te snoeien.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Winkelnaar protesteert met ludieke actie tegen te hoge haag van achterbuur

Ondertussen heeft Karl al een map vol met initiatieven die hij nam om met zijn achterbuur tot een vergelijk te komen. “Ik sprak de man in eerste instantie enkele keren aan, maar dat bracht geen soelaas. Ik stopte ook tot drie keer toe een brief in de bus met de vraag om de haag te snoeien. Uiteindelijk ben ik ook naar het vredegerecht gestapt met het verzoek tot een verzoeningsgesprek, maar de eigenaar kwam tot twee keer toe niet opdagen. Ook de wijkagent contacteerde ik al, net als de dienst stedenbouwkundige overtredingen in Brugge en de dienst milieu/ruimtelijke ordening van de gemeente. Ook de burgemeester heb ik erover aangesproken, maar daar krijg ik enkel te horen dat de procedure in gang is gestoken.”

Proces-verbaal

Burgemeester Bart Dochy kent het dossier, beaamt dat er een procedure lopende is, maar verwijst ons meteen door naar Matty Dejonghe, hoofdinspecteur bij de milieudienst van de Politiezone Grensleie. Ook die kent het dossier. “We hebben die mensen al trachten te verzoenen, maar dat lukte niet. Ondertussen is er ook proces-verbaal opgesteld en dat is doorgestuurd naar het parket.”

Maar een burenruzie over een haag zal wellicht niet bovenaan de stapel dossiers komen. En ondertussen is het opnieuw volop aan het zomeren en is er na tien jaar nog altijd geen oplossing. “Ik heb alles geprobeerd om dit op een minnelijke manier op te lossen, maar er is geen lievemoederen aan. Daarom stap ik nu ook naar de pers. Mijn zonneterras is natuurlijk een ludiek statement. Het is niet dat ik daar iedere ochtend zit. Maar ik wil na al die jaren een oplossing. Ik vraag gewoon dat de voorschriften gevolgd worden. Blijkbaar is dat zo simpel niet…”

We contacteerden ook de achterburen via hun advocaat Alexander Verstraete, maar die geven geen commentaar. “Mijn cliënten willen dit liever niet in de pers uitvechten.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten