https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Acht weken hinder door herstellingen aan ‘kunstwerk’ over spoorweg aan E403 in Ardooie

(foto Facebook)
Thomas Dubois

Op maandag 30 augustus starten de werken aan de spoorwegbrug op de E403 in Ardooie. Opvallend is dat de werken worden aangekondigd als herstellingen van een kunstwerk en dat doet toch heel wat passanten de wenkbrauwen fronsen. Nochtans is dit de correcte benaming.

De spoorwegbrug aan de E403 in Ardooie een kunstwerk in de meest gekende betekenis noemen, dat zou een brug te ver zijn. Maar het klopt wel degelijk. Een werk dat, in bouwkundige zin, door mensenhanden gemaakt is en niet voor woning bestemd, noemen we een kunstwerk. De term wordt op vandaag voorbehouden aan onderdelen van infrastructuur, zowel in het verkeer als de waterbouw.

Bij de aanleg van spoorwegen wordt voornamelijk gesproken over kunstwerken, daar waar het bijzondere constructies betreft, meestal om andere infrastructuur te kruisen. Tijdens de aanleg moeten deze kunstwerken meestal veel eerder gestart worden dan de spoorlegging zelf om het hele project op tijd klaar te hebben.

Andere voorbeelden van kunstwerken zijn sluizen, tunnels, geluidsschermen, viaducten of dijken.

Tot begin november 2021

De werken aan het kunstwerk over de E403 beginnen op maandag 30 augustus en zullen ongeveer acht weken duren. Hier loopt de snelweg over de spoorweg. De voegovergangen worden in beide rijrichtingen hersteld, de bovenkant van de brug wordt volledig gerenoveerd in de rijrichting van Brugge. De werken worden in twee fases uitgevoerd, klinkt het bij Wegen en Verkeer. “Eerst werken we op de weghelft richting Brugge, daarna op de weghelft richting Kortrijk. Tijdens beide fases moet het verkeer op de snelweg ter hoogte van de werf over versmalde rijstroken”, klinkt het.

In het weekend van 28 en 29 augustus zijn er al voorbereidende werken. De hele periode van de werken wordt er heel wat hinder verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.