Acht meisjes uit flat gezet in Portugese Albufeira: “Dit lijkt echt opgezet spel”

Een foto van de acht vriendinnen op reis in Portugal. © GF
Redactie KW

“Machteloos, zo voelden we ons”, klinken Jersy Vandecasteele en Ria Devlaeminck, nog altijd boos nadat dochter Darci samen met zeven vriendinnen zonder pardon uit een flat in het Portugese Albufeira werd gezet. De feiten deden zich afgelopen zaterdagnamiddag voor. “Na de middag ontvingen we nog leuke foto’s van de meiden die plezier beleefden aan het zwembad. Een uur later belden ze ons huilend op. Daar sta je dan als ouder, op ruim 2.000 km afstand zonder iets te kunnen ondernemen.”

Even terugspoelen. Darci De Meulemeester (18) trok vorige week woensdag samen met Pauline uit Waregem en nog zes andere 18-jarigen uit onder meer Izegem, Hulste en Vichte naar Albufeira. Bedoeling was er een weekje zorgeloos te ontspannen. De meisjes kennen elkaar vooral van het secundair onderwijs dat ze eind juni achter zich lieten. Vooraleer hogere studies aan te vatten, wilden ze er nog even tussenuit. Ze gingen werken om hun trip te kunnen betalen. Maar het liep niet zoals verhoopt…

“We vonden een leuke flat in het complex Deluxe by Sunny Deluxe, waar plaats voor ons acht was via Booking.com”, zegt Darci aan de telefoon vanuit Portugal. “We arriveerden er woensdag en bekwamen nog even van de vlucht op het balkon. Daar kregen we een opmerking dat we te veel lawaai maakten. We hielden hier rekening mee en besloten de volgende avonden in het stadscentrum door te brengen. Er volgden geen opmerkingen meer…”

Koffers pakken

Tot zaterdag, toen stond de wereld even stil. “De verblijfsverantwoordelijke kwam ons plots heel agressief benaderen. We kregen een half uur de tijd om onze koffers te pakken. Hij haalde er ook de politie bij omdat we ons zogezegd op privéterrein zouden hebben begeven… Alles om ons te intimideren. Want we kregen zelfs doodsbedreigingen naar ons hoofd geslingerd.”

Een half uur later stonden ze effectief op straat. Een bemiddelingspoging van een kennis die de Portugese taal machtig is, haalde helemaal niets uit. “Er verbleven nog vrienden van hen in die regio”, zeggen Jersy en Ria die de bekende frituur De Statie in Izegem uitbaten. “Die waren bereid ze op te vangen, maar we raadden de meisjes toch aan een nieuw verblijf te zoeken. De terugvlucht is immers pas morgen woensdag.”

Financiële kater

Uiteindelijk werd een nieuw onderkomen gevonden. “Maar veel verder van het strand, zonder zwembad. Onze reis is verpest”, zucht Darci. Op het thuisfront zaten de ouders van de meisjes ook niet stil want het geheel dreigt nog een financiële kater te krijgen. Jersy en Ria: “De reis kostte in totaal 1.900 euro. Een van de meisjes moest ook een waarborg van 300 euro betalen met haar creditkaart. Geld dat ze intussen kwijt zijn omdat er zogezegd twee glazen ontbraken. Bovendien werd nog eens 500 euro extra van hun kaart gehaald.”

“En als we kijken via Booking.com zien we dat de flat alweer te huur staat. Dit lijkt echt opgezet spel”, reageert Darci boos.

Acht meisjes uit flat gezet in Portugese Albufeira:
© FM

De ouders probeerden de rekening te blokkeren en klacht in te dienen via de kredietmaatschappij, om wat mogelijk is te kunnen recupereren. “Ook met Booking.com namen we contact op, dit kon enkel online. Blijkbaar meldde de verblijfsbeheerder daar meerdere overtredingen van de meisjes, vreemd dat de meisjes zelf daar dan zelf niet van op de hoogte werden gebracht. We ontvingen nog geen reactie van Booking.com, als die er al zal komen, want hun reglement zegt dat ze in dergelijke geschillen niet tussenkomen…”, vrezen Jersy en Ria.

Ook wij contacteerden Booking.com, de maatschappij kon ons echter niet te woord staan. In Albufeira blijft dan weer enkel een wachtmuziekje spelen bij contactname met Deluxe by Sunny Deluxe…

Onze reis is nu wel naar de vaantjes, maar we helpen elkaar erdoor“, zegt Darci nog. “Ondanks alles zien we het zitten om later nog eens met dezelfde vriendengroep op vakantie te gaan. Deze nachtmerrie heeft ons samen sterker gemaakt!”

(FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier