Acht Izegemnaars juichen Duivels vanmiddag toe in Moskou

(Foto Wim) © (Foto Wim)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De Panamezen kregen drie goals aangesmeerd en dus is de eerste overwinning voor de Rode Duivels op het WK in Rusland een feit. Op papier zijn de volgende tegenstanders altijd wat moeilijker en dus wacht nu zaterdag een al iets pittiger match tegen Tunesië. Om ons nationale elftal de nodige steun te geven zijn acht stadsgenoten in groep naar Moskou afgezakt om er de tweede groepswedstrijd te volgen.

Vrienden Dieter Popelier, Bram Demeyere, Ruben Roelens, Tom Kerckhof, André Kerckhof, Pieter Naert, Brecht D’Artois en Frederic Declerck bliezen woensdagavond verzamelen aan het station van Izegem om de lange tocht richting Moskou aan te vatten. Na een vlucht met Aeroflot landden ze donderdagochtend rond 4 uur op Russische bodem. “Het idee om samen naar een match van de Belgen op het WK te gaan kijken rijpte vorig jaar”, vertellen neven Tom en André Kerckhof. “Al vlug vonden we zes andere vrienden die ook wel mee wilden gaan. We hebben uiteraard nog gewacht op de loting van begin december, maar hebben meteen daarna de nodige maatregelen genomen. We kozen voor de match België-Tunesië omdat die op een zaterdag valt en we dan het makkelijkst vakantiedagen zouden krijgen. Daarna regelden we via de officiële fanclub 1895 kaartjes voor de match en een verplichte Fan-ID, maar ook vliegtuigtickets en een internationale reispas. Heel wat gedoe, maar eens dat achter de rug was konden we de reis zelf wat invullen.”

Slavistiek

Daarvoor konden Tom en zijn vrienden een beroep doen op zijn neef André, die al goed thuis is in Rusland. “Ik ben commercieel directeur bij Balta en heb veel zakencontacten in Rusland en bij uitbreiding in heel Oost-Europa”, vertelt hij. “Ik heb slavistiek gestudeerd en spreek vlot Russisch. Iets wat op zo’n moment wel eens van pas durft te dkomen (lacht). Ik fungeer dus een beetje als een soort gids en ga mijn vrienden naast het voetbalplezier ook heel wat mooie plaatsjes in Moskou tonen. We gaan onder andere naar het Rode Plein en het Kremlin, maar ook naar het Bolsjojtheater en naar het bekende Café Pushkin. We hebben enkele dagen om aan sightseeing te doen en zondagvoormiddag keren we alweer terug naar ons land.”

“Het wordt een korte maar wellicht onvergetelijke trip”, vult Brecht aan. “We logeren in hotel Cosmos, wat op zich al een hele ervaring wordt. Het telt blijkbaar elf cafés en karaoke is er sterk in trek, dus daar nemen we wellicht ook een kijkje. Aanvankelijk zou er ook een fandorp voor ons hotel komen, maar die locatie is later nog gewijzigd.”

Zaterdag wacht de eigenlijke match en staat alles in het teken van de Rode Duivels. “We hebben al onze voetbalshirts en tricolorehoeden mee om er een gezellig feestje van te maken”, gaat Tom verder. “De achtergebleven vrouwen en kindjes gaan zaterdag wellicht samen naar de match in het WK-dorp aan De Leest kijken. We zijn daar maandag al geweest en de sfeer was optimaal. Ook voor de derde groepsmatch van de Belgen tekenen we wellicht daar weer present. Maar eerst dus Tunesië. We gokken op 2-1 met twee goals van Lukaku en Hazard als man van de match.” (vadu)