Acht bevriende koppels veroveren L’Eroica in Italië

Genieten van Toscane en de sportieve uitdaging op de strade bianche. (gf) © (gf)
Peter Soete

Een heroïsche fietsrit tot een goed einde brengen door het Toscaanse landschap in het begin van de herfst. Dat deden acht bevriende koppels op 6 oktober toen ze de L’Eroica in Gaiole in Chianti reden.

De L’Eroica of ‘De Heldhaftige’ in Toscane is een speciale wielerwedstrijd. Wielerbeleving is eigenlijk een beter woord want het genieten van de omgeving en van het evenement is even belangrijk als de sportieve prestatie. En die is niet minnetjes want L’Eroica wordt gereden met oude koersfietsen. Fietsen uit carbon, klikpedalen, sportvoeding en moderne wielerkledij zijn uit den boze. Het parcours gaat over verschillende kilometers: van een route van 46 km tot de langste en meest uitdagende route van 209 kilometers.

Ieder parcours bestaat voor de helft uit strade bianche of onverharde wegen die door het heuvelachtige Toscaanse landschap slingeren. Onvoorstelbaar mooi maar met een moeilijkheidsgraad die door parcours en gebruikt materiaal niet te onderschatten valt.

Op een servet

“Tot enkele jaren geleden zou ik nooit gedacht hebben dat ik een gedreven wielertoerist zou zijn”, begint Eveline Ceenaeme. “Op een bepaald ogenblik zaten we met een ander koppel, Wouter en Greetje, op een feest en die overtuigden mijn echtgenoot Edward om een fietsuitdaging aan te gaan. Hij heeft toen zelfs ter plaatse een overeenkomst getekend op een tafelservet, stel je voor! Wouter is echter een geoefend wielertoerist die onder andere al De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heeft gereden maar Edward had zelfs geen koersfiets. Hij heeft in het begin dan maar een fiets van Wouter geleend om te trainen. In 2014 hebben een aantal mannen voor het eerst L’Eroica gereden en de vrouwen gingen mee om te supporteren. Na afloop zei Edward dat dit de mooiste ervaring in zijn leven was. In al zijn enthousiasme vergat hij dat wij vier kinderen hebben (lacht).”

“Om maar te zeggen dat L’Eroica echt wel een betoverende ervaring is”, neemt Greetje Demuelenaere over.

“Ik hou, net als mijn man Wouter, ook enorm van fietsen en ben de oprichter van de Fietsvedetjes. Dat is een groep dames die op donderdag fietst en na afloop even napraat met een Vedett-biertje. We fietsen echt wel goed door want onze gemiddelde snelheid bedraagt meestal 28 km per uur”, klinkt het.

Stelvio en Gavia

“Ik wilde dolgraag dat Eveline eveneens de fiets zou ontdekken en kon haar overtuigen om te beginnen met fietsen. En dat viel echt goed mee, zelfs in die mate dat we onszelf een doel voor ogen stelden: samen met een vriendengroep de Stelvio in de Italiaanse Alpen oprijden. Dat gebeurde in september 2017 en het was eigenlijk de bedoeling dat we op vrijdag in ons hotel arriveerden, op zaterdag nog eens trainden en de bergrit op zondag zouden afwerken. Maar zaterdagmorgen gaven de hoteleigenaars ons de raad om de Stelvio onmiddellijk op te rijden omdat het zondag te veel zou sneeuwen. We waren een beetje verrast maar besloten hun raad te volgen. Gelukkig maar want zelfs op zaterdag hadden we boven al te kampen met sneeuwbuien. Voor Eveline mocht het nog iets meer zijn want ze besloot de volgende dag om de al even moeilijke Gavia op te rijden (lacht).”

De deelnemers aan de 106 km met op de achtergrond v.l.n.r. Greet Hancke, Nico Verstuyft, Charlotte Demol en William De Nolf. Vooraan links herkennen we Kristof Sanders en Xavier Bouckaert. (gf)
De deelnemers aan de 106 km met op de achtergrond v.l.n.r. Greet Hancke, Nico Verstuyft, Charlotte Demol en William De Nolf. Vooraan links herkennen we Kristof Sanders en Xavier Bouckaert. (gf)© (gf)

Beleving primeert op wedstrijdgevoel

“We waren ondertussen al met een hele groep wielervrienden. Xavier en Katrien waren er ook bij gekomen”, gaat Wouter verder. “En de plannen waren er om in 2019 deel te nemen aan L’Eroica. Maar het was ongelooflijk moeilijk om kaartjes te bemachtigen: de 8.000 tickets waren in een kwartier tijd uitverkocht. Niet te verwonderen want L’Eroica is echt een lifestyle-event. Niet zozeer de wedstrijd maar wel de beleving telt: we spreken hier echt over een nostalgisch weekend in een prachtig stukje Italië. Ook de slowfoodbeweging trekt volop de kaart van deze rit want de competitie is absoluut bijzaak. Tijdens deze rit moet je genieten van de omgeving en van je eigen sportieve prestatie op een oude koersfiets. En raak je op een bepaald ogenblik niet boven dan stap je even te voet of rust je eens uit. Je zult nooit lang alleen staan: andere deelnemers stoppen ook om even een praatje te maken of om te helpen als je materiaalpech hebt.”

Stokbrood met wijn

“Ik heb twee keer met kettingpech moeten afrekenen”, knikt Greetje. “Toen ik stond te wachten op hulp, heb ik kennis gemaakt met Italiaanse, Franse en Amerikaanse deelnemers die even stopten om te informeren wat er gebeurd was.”

“En de bevoorrading is natuurlijk ook top”, lacht Eveline. “Stokbrood met lekkere ham, vers gehakt en wijn, ook daar gaat men terug naar de tijd van toen en daar kunnen we natuurlijk maar blij om zijn. Kortom, L’Eroica was een unieke ervaring die we niet snel zullen vergeten. Onze volgende uitdaging? Misschien de Ronde van Lombardije of de L’Eroica Dolomiti.”

De acht deelnemende koppels aan de L’Eroica 2019 waren Greetje Demuelenaere en Wouter Casteleyn, Eveline Ceenaeme en Edward Claeys, Katrien De Nolf en Xavier Bouckaert, Charlotte Demol en William De Nolf, Greet Hancke en Nico Verstuyft, Inge De Cuyper en Peter Bouckaert, Els Vandemoortele en Kristof Sanders, Sylvie Roggeman en Alain Broeders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier