Acht betogers aangehouden in Kortrijk: “Alles verliep vlot en zonder incidenten”

In de nasleep van het zinloos geweld werd opgeroepen om te betogen, dus uit voorzorg verzamelden tientallen agenten aan het station van Kortrijk. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Gisterenavond bliezen Vlaams-nationalisten verzamelen aan het station van Kortrijk. Ze planden er een betoging naar aanleiding van een video die vorige week door Vlaams Belang werd verspreid. De manifestatie was niet aangevraagd en dus verboden. Een enorme politiemacht controleerde elke toegangsweg in de stad. Er werden uiteindelijk acht mensen bestuurlijk opgepakt.

Zoals de politiediensten verwachtten, hadden toch wat mensen de intentie om gisteravond, zondag 1 november, omstreeks 19 uur, te komen betogen in het centrum van Kortrijk. De betoging werd niet aangevraagd en kreeg dus ook geen toelating.

“Bovendien is het organiseren van een betoging al helemaal niet conform de nieuwe, aangekondigde maatregelen – een beperkte lockdown – die juist inzetten op het verder beperken van samenkomsten”, klinkt het bij politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede).

Controleposten

De politiediensten waren goed voorbereid en hadden controleposten voorzien op alle grote en kleine invalswegen naar de stad. Op die manier konden alle bestuurders en passagiers van de inrijdende voertuigen gecontroleerd worden. De politie vroeg telkens naar de reden van hun bezoek aan de stad.

Dat zorgde voor heel wat onrust onder de Kortrijkzanen. Op sociale media regende het vragen over de aanleiding van de controle. Hier en daar moest je rond 18 uur ook even aanschuiven.

Daarnaast was ook zichtbare en anonieme politie aanwezig in de stationsomgeving, waar voetgangers en kleine groepjes personen werden aangesproken en gecontroleerd. Ook alle reizigers van enkele aankomende treinen werden gecontroleerd.

Vrijwillig vertrek

De politiemensen op het terrein werden ondersteund door de permanente monitoring van het Kortrijkse cameranetwerk vanuit de commandopost en de dispatching in het politiecommissariaat.

Alle personen die de intentie hadden om te betogen, werden gevraagd om te vertrekken. Het overgrote deel vertrok ook vrijwillig. Bij acht personen lukte dit niet. Zij werden allen bestuurlijk aangehouden.

De volledige ordedienst verliep volgens de politie verder vlot en zonder incidenten.

Video

De oproep tot betogen kwam er nadat Vlaams Belang dinsdag een video verspreidde op sociale media waarin te zien is hoe een tiener met allochtone roots een andere minderjarige van de trap schopt aan de achterkant van het Kortrijkse station.

De partij liet weten dat ze zelf niet zouden oproepen om deel te nemen aan de protestmars, maar dat ze individuele leden niet konden verbieden om aanwezig te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier