Na 60 minuten: Achille vestigt met een officiële afstand 31 kilometer en 186 meter een nieuwe werelduurrecord bij de 80-plussers!

Na 54 minuten: het record van 28 kilometer is binnen!

Tussenstand na 45 minuten: Na drie kwartier gaze geven heeft Achille er 92 rondjes of 23 kilometer opzitten. Zijn supporters zien het graag gebeuren, Achille zelf oogt nog steeds ontspannen. Nog 5 kilometer en hij heeft zijn doel bereikt. Wat heeft onze held nog in zijn tank?

Tussenstand na 30 minuten: Achille zit een half uur op de fiets en heeft ondertussen 61 rondjes van 250 meter, goed voor 15,250 kilometer. Goed bezig, Achille!

Tussenstand na 15 minuten: Na dik een kwartier fietsen heeft Achille 7,75 kilometer afgelegd. Hij zit dus netjes op schema om zijn doel te halen. Met rondjes van rond de 29 seconden is de Lauwenaar perfect op dreef.

'De Campenaerts van de 80-plussers', zijn nieuwe bijnaam draagt Achille Margo met de glimlach. Tussen 10.30 en 11.30 uur wil de kranige Lauwenaar en oud-Krak van Menen geschiedenis schrijven op de overdekte wielerpiste van Roubaix. "Vorig jaar vestigde ik met iets meer dan 27,4 km al een officieus werelduurrecord, maar meteen na mijn prestatie moedigden mensen mij aan om voor een officieel erkend record te gaan", vertelde hij eerder.

© CLL

Alleen kost zo'n recordpoging al gauw enkele duizenden euro's en moeten er heel wat officials van UCI, antidopingcontrole en zelfs een gerechtsdeurwaarder aanwezig zijn. Na elf maanden administratieve rompslomp kon hij een dikke maand geleden eindelijk met een gerust gemoed vooruit beginnen kijken. De recordpoging mag Achille niet zoals vorig jaar op zijn vertrouwde koersfiets fietsen, maar wel op een verplichte pistefiets.

"Gelukkig stellen ze me in Roubaix zo'n pistefiets met een vaste pion ter beschikking. De fiets zal op maat zijn en zal lichter zijn dan mijn eigen koersfiets. Zonder remmen en zonder versnellingsapparaat zal ik ook minder luchtweerstand ondervinden. Mijn doel? De kaap van 28 km ronden! Ik zal bijna twee keer trager zijn dan Victor Campenaerts, maar ik ben ook wel meer dan drie keer zo oud als hij", knipoogde Achille voor aanvang.

Met schepen Herman Ponnet en burgemeester Eddy Lust. © CLL

De laatste training vrijdag voelde goed aan, Achille rijdt met het volste vertrouwen. Achille wordt in Roubaix aangemoedigd door heel wat streekgenoten, familieleden en vrienden van Neos. Ook Meens burgemeester Eddy Lust en schepen van Sport Herman Ponnet zitten in de tribune. De vele supporters schreeuwen Achille vooruit!

Concurrentie gezocht

Meteen na afloop werd de Lauwenaar overstelpt met gelukswensen én tal van vragen van de aanwezige pers. Zelfs enkele Franse kranten en televisiezenders toonden interesse in het verhaal van Achille. "Of ik heb afgezien? Goh, ik zie al 60 jaar af hé. Ik ben getrouwd", kon er meteen een grapje vanaf. "Ik ben heel tevreden met mijn prestatie vandaag. Records zijn er sowieso altijd om gebroken te worden dus ik kijk uit naar wie mij wil uitdagen. Trouwens, binnen 6 jaar komt er een nieuwe afspraak: dan wil ik het record bij de 90-plussers op mijn naam schrijven!"

Toch niet de snelste?

Helaas volgden, na de uitdaging, al snel enkele berichten dat Achille niet de snelste 80-plusser zou zijn. De titel zou de Canadees Giuseppe Marinoni toekomen, die in 2017 meer dan 39 kilometer zou gereden hebben. Giuseppe reed zijn verpletterende record echter op 24 september, terwijl hij zijn 80-jarige verjaardag vierde op 30 september. Hij was zes dagen te jong om het record te breken. Achille is en blijft dus de enige werelduurrecordhouder. En hij komt uit Lauwe.

© CLL

Onze man zat de hele voormiddag in het wiel van Achille in Roubaix.

'De Campenaerts van de 80-plussers', zijn nieuwe bijnaam draagt Achille Margo met de glimlach. Tussen 10.30 en 11.30 uur wil de kranige Lauwenaar en oud-Krak van Menen geschiedenis schrijven op de overdekte wielerpiste van Roubaix. "Vorig jaar vestigde ik met iets meer dan 27,4 km al een officieus werelduurrecord, maar meteen na mijn prestatie moedigden mensen mij aan om voor een officieel erkend record te gaan", vertelde hij eerder. Alleen kost zo'n recordpoging al gauw enkele duizenden euro's en moeten er heel wat officials van UCI, antidopingcontrole en zelfs een gerechtsdeurwaarder aanwezig zijn. Na elf maanden administratieve rompslomp kon hij een dikke maand geleden eindelijk met een gerust gemoed vooruit beginnen kijken. De recordpoging mag Achille niet zoals vorig jaar op zijn vertrouwde koersfiets fietsen, maar wel op een verplichte pistefiets. "Gelukkig stellen ze me in Roubaix zo'n pistefiets met een vaste pion ter beschikking. De fiets zal op maat zijn en zal lichter zijn dan mijn eigen koersfiets. Zonder remmen en zonder versnellingsapparaat zal ik ook minder luchtweerstand ondervinden. Mijn doel? De kaap van 28 km ronden! Ik zal bijna twee keer trager zijn dan Victor Campenaerts, maar ik ben ook wel meer dan drie keer zo oud als hij", knipoogde Achille voor aanvang. De laatste training vrijdag voelde goed aan, Achille rijdt met het volste vertrouwen. Achille wordt in Roubaix aangemoedigd door heel wat streekgenoten, familieleden en vrienden van Neos. Ook Meens burgemeester Eddy Lust en schepen van Sport Herman Ponnet zitten in de tribune. De vele supporters schreeuwen Achille vooruit!Meteen na afloop werd de Lauwenaar overstelpt met gelukswensen én tal van vragen van de aanwezige pers. Zelfs enkele Franse kranten en televisiezenders toonden interesse in het verhaal van Achille. "Of ik heb afgezien? Goh, ik zie al 60 jaar af hé. Ik ben getrouwd", kon er meteen een grapje vanaf. "Ik ben heel tevreden met mijn prestatie vandaag. Records zijn er sowieso altijd om gebroken te worden dus ik kijk uit naar wie mij wil uitdagen. Trouwens, binnen 6 jaar komt er een nieuwe afspraak: dan wil ik het record bij de 90-plussers op mijn naam schrijven!"Helaas volgden, na de uitdaging, al snel enkele berichten dat Achille niet de snelste 80-plusser zou zijn. De titel zou de Canadees Giuseppe Marinoni toekomen, die in 2017 meer dan 39 kilometer zou gereden hebben. Giuseppe reed zijn verpletterende record echter op 24 september, terwijl hij zijn 80-jarige verjaardag vierde op 30 september. Hij was zes dagen te jong om het record te breken. Achille is en blijft dus de enige werelduurrecordhouder. En hij komt uit Lauwe.