Acapella’s van WZC De Zilvervogel bekijken beelden Belgium’s Got Talent

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een gigantische krop in de keel, tranen in de ogen en zelfs de stoerste bink die naar zijn zakdoek grijpt. De passage van de Acapella’s, het zangkoor van Woonzorgcentrum De Zilvervogel in Rekkem, zorgde voor een emotioneel moment tijdens de uitzending van Belgium’s Got Talent op VTM.

Zeggen dat de leden van het zangkoor een niet alledaagse verschijning zijn, staat zowat gelijk aan het instampen van een open deur. De zingende oudjes vormen de muzikale kern van een woonzorgcentrum waar de nadruk vooral ligt op het omgaan met mensen en dementie. “Het zijn mensen die vaak moeite hebben om een link met het heden te maken, maar van zodra we muzikale toppers uit hun tijd door de luidsprekers laten klinken, dan merken we gewoon de fonkel in hun ogen”.

Patricia, die het koor samen met trees Deblaere begeleid, merkt dat de bewoners van het centrum open bloeien wanneer de klassiekers op de radio verschijnen. “Ze kennen de zangers of zangeressen nog en hebben meestal zelfs wat sappige quotes klaar. Het zijn ook liedjes waarvan ze de teksten vaak van buiten kennen, dus het opstarten van een koor en hen laten zingen helpt hen de symptomen van dementie te onderdrukken. Het zijn mensen die heus nog niet afgeschreven zijn voor de maatschappij en met onze deelname aan Belgium’s Got Talent wilden we dat in de verf zetten”.

TV studio’s van Vilvoorde

Die deelname, die ging alvast niet onopgemerkt voorbij. De dames en heren van het koor overleefden reeds de preselecties en mochten zich dan ook gaan bewijzen in de TV studio’s van Vilvoorde. Een heuse belevenis, die de kranige bewoners met zekere nuchterheid hebben ervaren. “Op mijn leeftijd maken we ons niet al te nerveus meer manneke”.

Marie Demunck, een 82-jarige pittige dame herinnert zich vooral het vestimentaire gedeelte. “Ik kon toch niet met een gewone handtas op TV verschijnen he! Ik moest dus mijn ‘schone sjakosse’ hebben maar ik vond die niet meteen. Er was wel een beetje paniek he”. Marie zong luidkeels mee met het koor tijdens het TV-optreden en vond het vooral leuk dat ze op stap waren. “Mensen spreken ganse dagen van Koen Wauters maar tussen ons gezegd en gezwegen, tis een vent uit de hoop hoor. Tis mijne tand niet”.

Geen stress

Ook Monique Wyseur, een kranige tante met reeds 78 lentes op de teller, vond het een sublieme ervaring maar weet alles te relativeren. “Of dat nu voor TV is of voor de krant, dat maakt toch helemaal niet uit. Zolang we kunnen zingen, zijn we content”. Terwijl ze van haar glaasje wijn nipt, kijkt ze gepassioneerd naar het scherm waarop ze binnenkort haar eigen optreden gaat zien. “Op mijn leeftijd gaan ze hier echt geen koffie meer zetten hoor, wijn is de enige goede keuze om te drinken. We mogen zonder schroom klinken op een belevenis die we waarschijnlijk nooit meer zullen meemaken”.

Hoewel alle leden van het koor de lippen stijf op elkaar hielden, bleek al snel dat ze unaniem het groene licht kregen van de jury. Het koor kan door naar de volgende ronde van de grootste talentenwedstrijd van het land. De 4 leden van de jury, elk doorwinterde showbizz-mensen, stonden met de mond vol tanden te luisteren naar een unieke versie van “La vie en Rose”, het lievelingslied van het koor. Het lijkt er dus ook sterk op dat de Acapella’s nog niet van het scherm zijn verdwenen. Marie bereidt zich alvast voor op haar nieuwe deelname. “Ik ga moeten kijken of ik nog wat schone ‘bijoux’ heb in mijn schuif” sluit ze af. “Want zelfs een oude kerk mag ook nog eens gedecoreerd worden”.

https://www.youtube.com/watch?v=iBzNGNT-jFY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier