https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Abelenaars krijgen misschien twee ‘dorpspleinen van hun dromen’

De stad Poperinge botse op een erfeniskwestie, die al meer dan een halve eeuw aansleept.
De stad Poperinge botse op een erfeniskwestie, die al meer dan een halve eeuw aansleept.
Redactie KW

Een vijftig jaar oude erfeniskwestie blokkeert de plannen voor een eerste dorpsplein op een privéterrein in het centrum van het grensdorpje Abele. Terwijl de Abelenaars centen inzamelen voor een plein aan de overkant van de straat, start de gemeente een onteigeningsprocedure. En zo krijgen enkele honderden dorpsbewoners straks misschien twee dorpspleinen aan beide kanten van de landsgrens.

Elk Vlaams dorp heeft doorgaans een centraal plein of park waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten. Het Poperingse grensdorpje Abele heeft dit niet. Ironisch genoeg heet de dorpsstraat, die samenvalt met de Franse grens, Abeleplein. De Abelenaars dromen al jaren van hun échte plein. Ze maakten hun grieven over aan het Poperingse stadsbestuur via het bewonersplatform, dat in 2007 werd opgericht. Hun voorstel: tover het vervuilde stuk grond in het hart van het dorp aan de Belgische kant van de dorpsstraat om tot een ‘droomplein’ . De stad ondernam al verschillende pogingen om deze private eigendom op te kuisen.

Erfeniskwestie blijft aanslepen

“De stad Poperinge botse op een erfeniskwestie, die al meer dan een halve eeuw aansleept”, zegt Poperings burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Het is een complexe kwestie met generaties familieleden uit binnen- en buitenland. Omdat een deel van de familie elke vooruitgang blokkeert, zien we ons genoodzaakt om de site te onteigenen. Het terrein trekt sluikstorters aan en de nabijgelegen woning is helemaal verkrot. Door een recente storm dreigen brokstukken van de schuine schoorsteen op het openbaar domein te vallen. De onteigeningsprocedure kan wel nog enkele jaren duren.”

De Abelenaars willen niet meer wachten en hebben aan de overkant van de straat in het Franse gedeelte van Abele een ander terrein gevonden. Ook op dat weiland speelt een verdeelde eigendomskwestie, maar hier krijgen de dorpsbewoners wel toestemming om er een ‘lieu des rêves’ aan te leggen. Het bewonersplatform haalde al enkele subsidies binnen en start binnenkort met crowdfunding, zodat de eerste schop tegen het najaar in de grond kan.

Brug tussen twee kanten

Als de onteigening aan Belgische zijde – desnoods via gerechtelijke weg – wordt afgedwongen, wil het Poperings stadsbestuur ook daar een ‘droomplein’ aanleggen. En zo krijgen de Abelenaars op termijn misschien de onverhoopte luxe om elkaar te ontmoeten aan beide kanten van de grens , die al meer dan 300 jaar door het dorp loopt.

“We hebben nood aan een plein”, aldus geboren en getogen Abelenaar Patrick Samyn (57). “ De oude Abelenaars aan Franse zijde spreken nog oud Vlaemsch, maar de nieuwkomers niet, waardoor het contact soms moeilijk verloopt . Op een dorpsplein zullen Belgen en Fransen elkaar beter leren kennen. Als er straks twee pleinen komen, zullen deze een mooie brug vormen tussen de twee kanten van ons dorp.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.