Aartrijke: “Wij verzorgen al onze ‘gasten’ met evenveel liefde”

Twee jaar geleden maakte Chelsy Pollet (21) haar grote droom waar. Ze opende ‘Dierenhotel Chelsy’ en sindsdien verwent ze er samen met mama Damienne hun gasten, zoals ze hen noemen: honden, katten, konijnen en knaagdieren. “Onze gasten worden rot verwend. Willen ze worst met puree en boontjes eten, dan warmen wij dat met plezier voor hen op.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Dierenleed in de zomer.

Chelsy (21) is de dochter van Patrick Pollet en Damienne Vanherp. Het gezin woont langs de Noordstraat in Aartrijke, op de grens met Snellegem. Chelsy droomde er sinds haar achtste al van om later een dierenhotel te openen. Dus volgde ze in het middelbaar de richting dierenzorg aan het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) in Roeselare. Daarna startte ze ook nog een bacheloropleiding dierenzorg aan Vives in Roeselare, maar na een schooljaar zette ze die opleiding stop. “Ik kreeg de kans om als interimaris in een dierenartsenpraktijk in Brugge aan de slag te gaan. Zo’n job is schaars, dus nam ik hem met veel plezier aan. Ik werk er trouwens nog altijd en combineer dit met het dierenhotel dat ik twee jaar geleden begon. We starten nu aan ons derde zomerseizoen”, begint Chelsy.

Varkensstal

Het woord hotel mag je wel erg letterlijk nemen. Tijdens de uitgebreide rondleiding doorheen de wasruimte, quarantaineruimte, onderzoeksruimte en de verschillende dierenruimtes kunnen we overal van de vloer eten. Zo proper is het er. Het hotel is ook heel gezellig, van alle comfort voorzien en er is zowel verwarming als ventilatie. “Ik ben landbouwster en toen Chelsy met het dierenhotel wou beginnen, hebben we een varkensstal vrijgemaakt en helemaal verbouwd volgens de wettelijke eisen”, vervolgt Damienne.

“Momenteel breiden we uit en binnenkort zullen we in plaats van 14 honden liefst 40 honden een plaatsje kunnen geven.”

“We hebben onze varkensstal verbouwd tot een modern dierenhotel”

Veel ruimte

“Wat onze sterkte is? De dieren hebben hier bij ons heel veel ruimte. Wettelijk moet een kat een vierkante meter plaats krijgen, bij ons krijgt ze er drie. En volgens de wet moeten we een hond zeven vierkante meter ruimte kunnen geven, bij ons krijgt hij er zestien.”

Moeder en dochter werken heel nauw samen in het dierenhotel. “Dieren voelen zich snel op hun gemak bij ons, maar de ene gast toont meer affectie naar mij en de andere kan dan weer beter met mama overweg. We vullen elkaar perfect aan”, zegt Chelsy voorts.

Mensen brengen hun geliefkoosde huisdier voor uiteenlopende redenen naar het hotel. Daarbij denken we in de eerste plaats aan vakantie, maar er zijn veel meer redenen leren we. “Een daguitstap, een familiefeest of een ziekenhuisopname: mensen willen dat hun dier goed verzorgd wordt als zij dat zelf niet kunnen doen. Wij hebben hier nu bijvoorbeeld een poes die voor twee maanden bij ons op hotel is omdat haar baasje moet revalideren. We hebben ook een gastje die drie dagen per week naar ons komt.”

Elk dier wordt met open armen ontvangen in Dierenhotel Chelsy. “We zijn allebei gek op dieren en we verwennen ze en geven ze allemaal evenveel liefde. Eet een hond liever worst en puree met boontjes dan hondenbrokken, dan warmen wij dat met plezier voor hem op!”

Piek in bouwverlof

“De drukste periode komt er nu aan, tijdens de zomervakantie. Met een enorme piek in het bouwverlof. Waarom dierenhotels een stijgend succes kennen? In de eerste plaats omdat mensen nu meer hun huisdieren verzorgen. Ze geven hier hun kindje af en hebben het daar dikwijls zichtbaar moeilijk mee. Destijds vroeg men ook meer aan familie om voor de dieren te zorgen tijdens een reis, maar die familie gaat dikwijls in dezelfde periode op reis.”

“Of we onszelf ook graag eens in de watten laten leggen in een hotel? Neen, wij gaan nooit op reis. Wij zijn altijd thuis, hier bij ons dierenhotel”, besluiten Chelsy en Damienne met een glimlach.