Aarsele herdenkt vliegtuigramp

© (Foto WME)
Redactie KW

Zaterdag 2 oktober is het exact vijftig jaar geleden dat er zich op ’t Hoge in Aarsele een regelrechte ramp voordeed. Een vliegtuig met 63 inzittenden stortte toen te pletter in de velden. Niemand van de 63 mensen aan boord had ook maar een schijn van een overlevingskans. Exact een halve eeuw later herdenkt Stad Tielt dan ook een van de grootste rampen uit zijn geschiedenis.

Het was nochtans een stralende zaterdagochtend, die fatale 2 oktober 1971. Tot er plots een Brits vliegtuig, dat onderweg was naar Salzburg, aan een rotvaart ter aarde stortte en een krater sloeg in een Aarseelse weide. De ravage was enorm: de brokstukken en de menselijke resten lagen overal verspreid. Voor de 55 passagiers, 4 piloten, 2 stewards en 2 stewardessen kon geen hulp meer baten.

Voor de vijftigste verjaardag van de ramp wil Stad Tielt dan ook nog eens extra stilstaan bij die noodlottige 2 oktober. Het organiseert daarom zaterdag een officiële herdenking. Zo zal er die dag vanaf 10.45 uur een optocht gehouden worden vanuit de brandweerkazerne in de Molenweg naar de begraafplaats onder begeleiding van de Koninklijke muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele. Ter plekke zal een stiltemoment gehouden worden en een bloemenkrans neergelegd worden. Ook de namen van de 63 slachtoffers zullen voorgelezen worden. Aan de Sint-Martinuskerk zal burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) aansluitend het herdenkingsmonument ‘De Vallende Vlieger’ onthullen. Het is een symbolisch kunstwerk dat verwijst naar de staart van het vliegtuig. Het monument werd gemaakt door de Aarseelse kunstenaar Boudewijn Callewaert.

Daarnaast wordt in het Oud Gemeentehuis in Aarsele ook de tentoonstelling ‘No Rudder’ geopend, waarin het verhaal van de ramp verteld wordt aan de hand van talloze foto’s en archiefdocumenten uit het Tieltse stadsarchief en andere archiefinstellingen. Ook een aantal bewaarde voorwerpen, afkomstig van het vliegtuig zelf, worden er tentoongesteld. ‘No Rudder’ verwijst naar de laatste woorden die de piloten uitriepen vooraleer ze neerstortten. De tentoonstelling loopt van 2 tot en met 13 oktober. Tussen 20 oktober en 13 november kan je ze terugvinden in de bibliotheek in Tielt, waarna ze een laatste keer zal opengesteld worden in het stadhuis van Tielt tijdens de kerstmarkt van 11 en 12 december.

Om het herdenkingsweekend af te sluiten, wordt er zondag dan een viering gehouden in de Sint-Martinuskerk. Ondertussen blijft het ook mogelijk tot 17 oktober om de herdenkingswandeling te doen. De wandeling van zo’n zes kilometer is een combinatie van een herdenkingstocht en een klassieke wandeltocht. Het traject loopt tot op de plaats van de ramp en doet enkele fraaie landelijke plekjes aan. De praktische gegevens kan je vinden via visittielt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier