Aäron (22) vond in Thomas en Emma droombegeleiders voor Alcatraz“Volgend jaar naar Graspop”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

Een dikke twee maand geleden ging Aäron Vandevelde (22) uit Tielt op zoek naar een begeleider die samen met hem en zijn rolstoel naar het Kortrijkse muziekfestival Alcatraz wilde trekken. Na een bericht op Facebook, en een interview met deze krant, kwam Aäron bij Emma Vanwynsberghe (25) uit Kortrijk en haar Harelbeekse vriend Thomas Mortier (26) terecht. “Maar als je denkt dat wij Aäron op sleeptouw namen, heb je het mis. Het was eerder andersom.” (lacht)

Aäron is metalfan sinds zijn twaalfde. Ondertussen is hij zelfs een diehard, zo bewijzen zijn vier tattoos op onderarmen en kuiten. Alle vier refereren ze naar metalbands: Arch Enemy, Delain, Double Dragon en Lacuna Coil. Als we hem ontmoeten in de Gainsbar, het café op de Kortrijkse Vlasmarkt waar hardrockers thuiskomen, is hij zelfs van plan om nog een vijfde te zetten: een van JINJER, een Oekraïense vierkoppige metalband die op Alcatraz alle tromvliezen teisterde. “En Thomas heeft de tattoo al ontworpen”, vertelt Emma, die er samen met Thomas is komen bijzitten. “Een schoneke zulle, Aäron is er helemaal wild van.” Wat Aäron met een gretige hoofdknik bevestigt. Dat zal hij in de loop van het gesprek vaker doen. Want hoewel Aäron zich moeilijk verstaanbaar kan maken, is hij in al zijn enthousiasme zo expressief en leesbaar als een kinderboek. En wat hij niet met gebaren kan tonen, schrijft hij uit op zijn gsm. Maar dat hij een heerlijk weekend achter de rug heeft, is heel duidelijk. Ook begeleiders Thomas en Emma glunderen bij de verse herinnering aan het Kortrijkse metalfestival, dat zo’n drie weken geleden plaatsvond. En zeggen dat het duo bijna geen toenadering had gezocht. “Thomas was eerst niet overtuigd”, zegt Emma. “Hij wist niet of hij geschikt was om iemand in een rolstoel te kunnen begeleiden. Hij is koerier voor TPD en is totaal niet vertrouwd met die situaties. Ikzelf studeer voor orthopedagoog, dus voor mij ligt die drempel niet al te hoog.”

Het trio sprak meerdere keren af om de violen gelijk te stemmen. Al van meet af aan was het duidelijk dat er een match was. “Aäron was er zelfs bij op mijn verjaardagsdrink”, vertelt Thomas. “De klik was er meteen. Net daarom was het zalig op Alcatraz.”

Rolstoeltoegankelijk

Thomas en Emma haalden Aäron op vrijdag op bij mama Marleen in Tielt. Bij aankomst op het festivalterrein worden alle twijfels omtrent rolstoeltoegankelijkheid helemaal uitgewist. “Alcatraz heeft echt zijn uiterste best gedaan. Op vlak van accommodatie, zoals grote toiletten en pasjes voor een verhoogd plekje in het publiek, én begeleiding. Dankzij Mario Durcin van de festivalorganisatie heeft Aäron de tijd van z’n leven gehad. Hij mocht zelfs verschillende keren op het podium, achter de coulissen!” Meteen toont Aäron trots een foto van zichzelf backstage, te midden van de bandleden van JINJER. “Ik kreeg ook drumsticks en een plectrum cadeau, en ik kocht een T-shirt”, schrijft Aäron er met een smiley bij. En feesten in een rolstoel? Dat lukt perfect, geven Emma, Thomas en Aäron aan.

Aäron ontmoette de band JINJER backstage. (gf)
Aäron ontmoette de band JINJER backstage. (gf)

“Aäron had ook het minste slaap nodig van iedereen”, grinnikt Thomas. “Terwijl wij nog uitgeteld in onze slaapzak lagen, was hij alweer fris en monter, en klaar om er tegenaan te gaan. Dat zal wellicht iets te maken hebben met al die mooie meisjes die hij in de biertent kon ontmoeten, of niet Aäron? (lacht). Het grootste feestje? (kijkt naar Aäron) Dat was op het concert van Bizkit park, denk ik. Dat was 45 minuten geweun goan.”

Graspop

En volgend jaar goan ze opnieuw, geven ze aan. De afspraak is al gemaakt, enkel nog de tickets. “Maar dan bivakkeren we wel op de camping van Inter (expertisecentrum in toegankelijkheid, red.)”, zegt Emma. “Want die andere was veel te ver. (knipoogt) Aäron is ook al twee keer naar Graspop geweest, en wij nog nooit. Dus we trekken er in de zomer van 2022 ook samen naar toe. En dan laten we ons door hem rondleiden!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.