Twee appartementen onbewoonbaar na brand in Westende

De brandweer kreeg de brand snel onder controle.© JR
De brandweer kreeg de brand snel onder controle.© JR
Redactie KW

In de Essex Scottishlaan in Westende brak op nieuwjaarsdag brand uit op de bovenste verdieping van een appartementsgebouw. Twee appartementen zijn tijdelijk onbewoonbaar. De bewoners worden opgevangen door de gemeente Middelkerke.

De brandweer kreeg om 15 uur melding van hevige rookontwikkeling via het dak uit een appartement op de derde verdieping. Die snelde meteen ter plaatse, maar kon niet verhinderen dat het appartement heel wat schade opliep. De oorzaak van de brand ligt bij de frietketel.

Veel schade

Burgemeester Jean-Marie Dedecker kwam poolshoogte nemen van de omvang van de brand. “De bewoners van beide appartementen waren op het moment van de brand aanwezig”, vertelt de burgemeester. “Ze konden echter op eigen houtje hun appartement verlaten en zich naar buiten begeven.”

Voor de eigenaar van het appartement waar de brand uitbrak is het allerminst een leuke start van het nieuwe jaar. “Ik wou frieten bakken, toen mijn frietketel plotseling vuur vatte”, vertelt de tachtiger. “De vlammen sloegen meteen metershoog en ik kon me nog net uit de voeten maken. In oktober verloor ik mijn vrouw door het coronavirus en nu dit. Het jaar kon niet slechter starten.”

De keuken van het appartement van de tachtiger liep enorm veel schade op. “De vlammen zouden volgens de brandweer door de dampkap geslagen zijn”, weet de burgemeester. “Ook het aanpalende appartement liep heel veel schade op, vooral waterschade dan. Beide appartementen op de bovenverdieping zijn tijdelijk onbewoonbaar. Ook het dak van het gebouw liep ernstige schade op.”

Opvang

De gemeente Middelkerke voorziet opvang voor de bewoners van beide appartementen. “We hebben een appartementsgebouw van het OCMW waarin we slachtoffers van branden tijdelijk kunnen onderbrengen. Dat zal nu ook met die mensen gebeuren”, aldus de burgemeester.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier