Aantal mensen dat op sociale woning wacht in Kortrijk verdubbeld in nog geen tien jaar tijd

De directeur van wonen Regio Kortrijk Ilse Piers en de voorzitter, Maxim Veys in een van de sociale appartementen aan de Drie Hofsteden. © AN
Annelies Nollet

De lange wachtlijsten voor sociale woningen zijn een oud zeer in heel Vlaanderen. In Kortrijk stonden er in 2011 nog maar 1.473 mensen op een wachtlijst. Vorig jaar waren dat er al 3.141.

De wachttijd voor een sociale woning was in 2019 gemiddeld 1.297 dagen, nog maar eens een maand meer dan in 2018. “Aan dit tempo duurt het nog minstens 50 jaar vooraleer we die wachtlijsten hebben weggewerkt“, aldus Maxim Veys (SP.A).

Nog een lange weg

Wonen Regio Kortrijk (verantwoordelijk voor de sociale woningen in Kortrijk red.) zit nochtans al enkele jaren bij de top 10 investeerders in Vlaanderen. “Maar er is nog een lange weg te gaan, bouwen (en renovatie) vraagt tijd. En renovatie betekent ook tijdelijk herhuisvesten en woningen die langer leegstaan”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van Wonen Regio Kortrijk, Maxim Veys.

Het echte probleem zit volgens het parlementslid echter op Vlaams niveau. “Slechts 6% van de woningen in Vlaanderen zijn sociale woningen. Als we dat vergelijken met Frankrijk (18%) en Nederland (29%), dan is het duidelijk dat we een zeer slechte leerling in de Europese klas zijn. Vlaanderen bepaalde per gemeente een objectief (bindend sociaal objectief) voor Kortrijk is dat bijvoorbeeld 9%. Maar we zitten daar nu al aan en we zien dat er nóg zoveel mensen wachten. Het is duidelijk dat er dan meer ambitie moet zijn.”

“Bovendien zijn er geen gevolgen voor gemeenten die te weinig doen. Dan moet anders, we zien dat er 27.768 wachtenden zijn voor 30.685 woningen, de noden zijn duidelijk. Ik ben niet iemand die snel noodkreten slaakt, maar op deze nagel zal ik blijven hameren. Een sociale woning maakt hét verschil. Het is naast een vaste job de beste armoedebestrijding die er is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.