Aantal inwoners voor het eerst in 41 jaar gedaald

Burgemeester Steve Vandenberghe.©Davy Coghe Davy Coghe
Burgemeester Steve Vandenberghe.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Als we goed hebben geteld, is het 41 jaar geleden dat Bredene nog eens een daling van het inwonersaantal moest noteren. Op 1 januari 2021 telde de gemeente 54 inwoners minder ten opzichte van vorig jaar.

18.075 inwoners woonden op 1 januari van dit nog prille jaar in Bredene. Dat zijn er welgeteld 54 minder dan op dezelfde dag vorig jaar. Een verrassende vaststelling want het bevolkingsaantal zat de voorbije 40 jaar alleen maar in de lift. Sinds 1980 verdubbelde het aantal inwoners zelfs dankzij onder meer een hele reeks nieuwe verkavelingen.

Bekeken over de laatste vijf jaar houdt Bredene een mooie stijging van het aantal inwoners aan. Met 4,02 % haalt de kustgemeente de West-Vlaamse top vijf net niet. Kuurne (+ 4,74 %), Moorslede (+ 4,53 %), Roeselare (+ 4,33 %), Veurne (+ 4,12 %) en buurgemeente Oudenburg (+ 4,08 %) gaan Bredene voor.

Op zesde plaats

18 West-Vlaamse gemeenten en steden kenden het afgelopen jaar een daling van de bevolking. Ook hier komt Bredene op een zesde plaats na Tielt (-227), Brugge (-119), Wevelgem (-71), Gistel (-61) en Staden (-58).

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) ziet drie redenen voor de daling: “Er is ten eerste een hogere mortaliteit opgetekend in 2020. Die is voor een stuk te wijten aan covid. Het is een algemeen fenomeen, dat zich in West-Vlaanderen extra aftekent: de mortaliteit in de woon-zorgcentra was hoog, in die mate dat ze vandaag moeite hebben om de beschikbare plaatsen opnieuw in te vullen.”

“Ten tweede zijn er in Bredene in 2020 minder geboortes geweest. Dat is uiteraard iets waarop je geen greep hebt. En ten slotte zijn er vorig jaar ook minder nieuwe verkavelingen geweest. We hebben als gemeentebestuur op dat vlak wat getemporiseerd. Een rustpunt was welgekomen want je moet als administratie alles nog kunnen opvolgen.”

Nieuwe verkaveling

“Dat Bredene nu wat minder inwoners telt, is uiteraard geen ramp en zoals ik het zie een samenloop van omstandigheden. Met de nieuwe verkaveling aan de Darwin-wijk, die op stapel staat, ziet het er trouwens naar uit dat er alweer nieuwe aanstaande Bredenaars aan de deur kloppen…” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.