Aantal hulpacties voor zwaar verbrande Mats uit Werken blijft groeien

Kris De Pril, Fenne De Pril, Bart Lanckriet, Cindy Demeulenaere, Ann-Sophie Tahon, Luc De Smet, Kurt De Vuyst, Brigitte Van Lierop en Cindy De Smet. (foto KK)
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Het spijtig ongeval waarbij Mats De Smet uit Werken (1) in bad zwaar verbrand raakte, deed heel de Club-familie spontaan in actie schieten. Op die manier willen ze hem en zijn ouders zowel mentaal als financieel een hart onder de riem te steken.

Heel wat sympathisanten en kennissen van Mats’ ouders, Birger De Smet en Melissa Brys, kwamen woensdag samen om de verschillende hulpacties wat te coördineren. “Mats ligt nog steeds in een kunstmatige coma in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek maar zijn toestand mag stabiel genoemd worden”, zegt zijn meter Cindy De Smet. “Hij moet wel nog verschillende operaties ondergaan.” Het was Bart Lanckriet (33) die onmiddellijk de koe bij de horens vatte om de ouders van Mats te steunen. “We zijn positief verrast hoeveel mensen spontaan geld storten”, vertelt Bart. “Dit is ook een eigenschap van onze Clubfamilie. Als iemand in nood zit, wordt er spontaan hulp geboden.”

De ouders van Mats zijn allebei diehard Clubfans. Mats is genoemd naar Mats Rits, die al een filmpje met steunbetuigingen doorstuurde en ook Birger kreeg de voornaam van de iconische Deense Clubkeeper, Birger Jensen. Ann-Sophie Tahon, de buurvrouw van het koppel, kon een shirt van Charles De Ketelaere op de kop tikken en dat wordt online geveild voor de hoogste bieder. Er is trouwens ook nog een shirt van Mats Rits op komst. Alle hulpacties kun je volgen op de facebookpagina ‘Steun Mats De Smet’. Hoogledenaar Kurt Devuyst (50) beitelde het Clublogo in een arduinen steen van 90 cm diameter die als tafelblad kan gebruikt worden. Binnenkort wordt die via een veilingsite te koop aangeboden. Ook de pannenkoekenverkoop loopt als een trein. Ondertussen zijn er al ruim 700 kg verkocht en het einde is nog niet in zicht. Voor 6,50 euro per kilo bestel je die op het speciaal voor Mats aangemaakte internetrekeningnummer BE15 1030 7698 5130 met de vermelding van het aantal, naam en adres.

Kerstmarkt

Die kunnen op 18 december afgehaald worden op de kerstmarkt van Staden op waar Blauw-Zwart Staden ter plekke nog pannenkoeken zal verkopen. Ook Milcobel, de firma waar Birger werkt, doet net als Kiwanis Diksmuide haar duit in het zakje. Volgens Kris De Pril, de schoonbroer van Birger, krijgt de crowdfunding veel respons. Hiermee werd al meer dan 7.000 euro verzameld. “Handelaars uit Hooglede of Torhout bieden spontaan hun medewerking aan”, klinkt het dankbaar. “Eigenlijk hebben Birger en Melissa nooit iets gevraagd. Zij hebben nu andere katjes te geselen.

Er is ook een initiatief van floriste Ann Muylle die kerststukjes verkoopt, bakkerij ‘t Baguetje stort de opbrengst van hun wafelverkoop van 24 november integraal op de rekening van Mats. Freddy Bostoen, verantwoordelijke van de Hoogleedse rommelmarkt op Zevekote verkoopt wenskaarten, Bella Vita uit Torhout probeert snoepzakjes aan de man te brengen en Jesse Callens van het pop-upcafé Collie bij de Colliemolenhoeve in Oostnieuwkerke stort een deel van zijn biermandenverkoop door om de toekomstige kosten van Mats wat draaglijker te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier