Aantal gevallen van zelfdoding het hoogst in West-Vlaanderen

Redactie KW

Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen gaf als antwoord op een schriftelijke vraag van parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

In 2013 stapten in West-Vlaanderen 30,2 mannen per 100.000 inwoners uit het leven, tegenover 19,4 in Limburg. Oost-Vlaanderen (24,5), Antwerpen (22,4) en Vlaams-Brabant (22,3) benaderden het Vlaams gemiddelde van 23,9. Ook bij de vrouwen scoorde West-Vlaanderen (12,2) het hoogst en Limburg (6,2 procent) het laagst. In Vlaams-Brabant bedroeg het suïcidecijfer 8,4, in Antwerpen 8 en in Oost-Vlaanderen 6,7.

Ook wat de pogingen tot zelfdoding betreft, laat West-Vlaanderen de hoogste cijfers optekenen. De minister waarschuwt wel om de cijfers met de nodige omzichtigheid te interpreteren, gezien de geografische schaal zo klein is. Vlaanderen zet volgens Jo Vandeurzen in op een globaal preventiebeleid ten aanzien van zelfdoding, zonder onderscheid te maken tussen de provincies. Bijkomend kunnen ook lokale initiatieven genomen worden. Zo besteden Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg en Boeren op een Kruispunt in West-Vlaanderen dit jaar specifieke aandacht aan landbouwers.

(Bron : Knack.be)

>> Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.