Aantal covidpatiënten in AZ Damiaan Oostende in tien dagen verdrievoudigd

Het aantal covidpatiënten in het AZ Damiaan neemt sinds 13 januari weer toe.
Het aantal covidpatiënten in het AZ Damiaan neemt sinds 13 januari weer toe.
Redactie KW

In tien dagen tijd verdrievoudigde het aantal covidpatiënten in het AZ Damiaan in Oostende van 9 tot 27. Een tweede covid-afdeling werd vrijdag weer geopend.

Het AZ Damiaan stelt de afgelopen dagen een sterke stijging vast van het aantal COVID-19-patiënten. Op vrijdag 22 januari waren er 27 coronapositieve patiënten gehospitaliseerd in ons ziekenhuis, waarvan vier patiënten op de dienst intensieve zorgen.

“De afgelopen drie dagen werden twaalf nieuwe coronapositieve patiënten opgenomen, een bevestiging van de stijgende trend die zich op 13 januari inzette. Toen waren er negen covid-patiënten in het ziekenhuis”, stelt het AZ Damiaan. “Vrijdagnamiddag openden we weer een tweede covid-afdeling. Zo kunnen we de capaciteit opschalen naar 29 bedden voor coronapositieve patiënten en acht bedden voor vermoedelijke coronapatiënten, die wachten op het resultaat van de analyse.”

“De overheid verplicht ons om 20 bedden te voorzien, maar dit blijkt dus momenteel ruim onvoldoende. Omringende ziekenhuizen gaven intussen aan dat ze zo nodig coronapatiënten zullen overnemen mocht het aantal verder toenemen.

“Klein deel reguliere zorg uitgesteld”

“Door deze evolutie is het noodzakelijk om een klein deel reguliere zorg terug uit te stellen”, stelt het ziekenhuis. “Het beperkt aantal patiënten bij wie de ziekenhuisopname uitgesteld wordt, wordt door het ziekenhuis zelf gecontacteerd. Raadplegingen vinden nog steeds plaats en men kan hiervoor nog steeds afspraken maken.”

“We benadrukken dat de covid-zorg volledig gescheiden verloopt van de reguliere zorg en het ziekenhuis dus een veilige plaats is voor wie zorg nodig heeft. We roepen de bevolking op om niet zelf de zorg uit te stellen”, luidt het. “De evolutie vergt een zware inspanning van alle artsen en medewerkers, die deze week ook al moesten vernemen dat de vaccinaties uitgesteld worden. Hun gedrevenheid en flexibiliteit is bewonderenswaardig.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier