Aantal coronapatiënten in West-Vlaanderen gehalveerd in week tijd

De ziekenhuisbezetting in onze provincie is de voorbije week gehalveerd. © belga
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Terwijl het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus nog altijd stijgt in onze provincie, daalt de ziekenhuisbezetting. Woensdag lagen nog 15 mensen in een West-Vlaams ziekenhuis. Dat is bijna een halvering in vergelijking met een week eerder.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt elke dag de cijfers voor de coronabesmettingen in ons land bekend. Niet onbelangrijk: dat zijn de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers. Besmette personen kunnen achteraf bijvoorbeeld nog toegewezen worden aan een andere gemeente.

Die cijfers durven wel eens schommelen, wat het moeilijk maakt om trends vast te stellen. Zo meldde Sciensano op zondag 9 augustus liefst 60 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen, niet toevallig luttele dagen na de corona-uitbraak in vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke (Staden). Op andere dagen telden we slechts 7 of 8 nieuwe besmettingen.

Moeilijk dus om conclusies te trekken, maar de weekcijfers vertonen wel een stijging. Op woensdag 5 augustus telde West-Vlaanderen 213 besmettingen meer dan een week eerder. Op woensdag 12 augustus was dat cijfer al gestegen tot 254. Een toename van net geen 20 procent.

Cijfers die wel duidelijk dalen, zijn die van de ziekenhuisbezetting in West-Vlaanderen. Waar er op woensdag 5 augustus nog 27 mensen in een West-Vlaams ziekenhuis lagen, waren er dat een week later nog 15. Toch bijna een halvering.

Een daling die ze aan den lijve ondervinden bij AZ Delta in Rumbeke (Roeselare). Maandag telde de Covid-afdeling er acht patiënten, woensdag waren er dat nog vier. Ook het AZ Groeninge in Kortrijk is bijna coronavrij. Het ziekenhuis kon de gespecialiseerde cohortafdeling zelfs al sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier