Aantal coronabesmettingen neemt toe, maar… 17 West-Vlaamse gemeenten al twee weken coronavrij

Zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames gaat in stijgende lijn. © belga
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Premier Wilmès waarschuwde er nog voor tijdens de Veiligheidsraad woensdag: het coronavirus is nog actief. In vergelijking met de andere provincies doet West-Vlaanderen het niet zo goed. Toch er is er ook bemoedigend nieuws: 17 gemeenten zijn al twee weken of langer coronavrij.

De trend van het aantal bevestigde besmettingen neemt duidelijk toe in West-Vlaanderen. In de hele maand juni waren er 313 besmettingen. In de twee eerste weken van juli waren dat er al 209 (cijfers tot en met 14 juli, red.). Anders gezegd: in juni hadden we een daggemiddelde van 10,4 besmettingen, in juli ligt dat gemiddelde al op 14,9. Ook al wordt er iets minder getest in juli dan in juni. Enkel Antwerpen doet slechter dan onze provincie. Daar is het daggemiddelde in juni 16,2 en is dat in juli gestegen tot 22,6. In Limburg daalt het daggemiddelde van 11,8 naar 8,6. In Oost-Vlaanderen van 8,3 naar 7,8.

De cijfers leren ons dat er ook binnen onze provincie regionale verschillen zijn. Zo zijn er enkele opflakkeringen te noteren en die bevinden zich vooral in het zuiden en het centrum van de provincie. De eerste brandhaard bevond zich eind juni in een basisschool in Moorsele (Wevelgem). Hoe de besmetting er kwam, is nog altijd onduidelijk. Er is wel duidelijk een rimpeleffect ontstaan. De eerste twee weken van juli waren er 29 nieuwe besmettingen in Wevelgem, of 9,2 per 10.000 inwoners.

Ook de omringende gemeenten Ledegem en Lendelede telden tussen 1 en 15 juli veel nieuwe besmettingen, respectievelijk 13,4 en 10,4 per 10.000 inwoners. In Spiere-Helkijn zijn er in die twee weken 2 besmettingen, maar op een bevolking van 2.000 mensen is dat relatief hoog. Ook in Staden zijn er met 6 op 10.000 inwoners relatief veel besmettingen de voorbije twee weken.

Burgemeester Bart Dochy (CD&V) van Ledegem houdt de vinger stevig aan de pols: “Via onze huisdokters hebben we de huidige besmettingen goed in kaart kunnen brengen”, duidt burgemeester Dochy. “Het blijkt om twee concrete clusters, allebei in deelgemeente Ledegem, te gaan: eentje die we kunnen linken aan een gezin en een groep besmettingen met duidelijke banden met de buren van Moorsele. Het gaat vooral om ouderen. In Sint-Eloois-Winkel en Rollegem-Kapelle zijn geen besmettingen vastgesteld.”

Goed nieuws is dan weer ook dat van de niet-coronavrije gemeenten er 14 slechts één nieuwe besmetting hadden in de eerste helft van juli.

Intensieve zorgen

Toch lagen er op 14 juli nog 38 mensen met een coronabesmetting in de elf West-Vlaamse ziekenhuizen. Drie van hen op intensieve zorgen. Het is van 22 juni geleden dat er nog zoveel coronapatiënten gehospitaliseerd waren. Het lijkt er dus op dat ook die stijging langzaam weer is ingezet. West-Vlaanderen is op dat vlak de slechtste leerling van de klas. Op 14 juli telde Brussel 27 coronapatiënten in het ziekenhuis, Antwerpen 20 en Limburg 13.

Er zijn ook 17 – van de 64 – West-Vlaamse gemeenten die in juli geen nieuwe besmettingen telden. Vijf daarvan noteerden zelfs al anderhalve maand geen nieuwe coronabesmettingen. In De Panne is het al van 14 mei geleden dat er nog iemand positief testte op covid-19. Maar ook Mesen (18 mei), Vleteren (20 mei), Veurne (20 mei) en Avelgem (29 mei) kenden al lange tijd geen nieuwe besmettingen. De Westhoek bengelt al sinds het begin van de coronacrisis aan het staartje qua besmettingen en dat zet zich ook nu nog verder door.

Opvallend ook dat bij de gemeenten die sinds begin maart het zwaarst getroffen werden, de situatie nu onder controle blijft. Harelbeke, Wingene en Waregem kenden volgens het aantal inwoners het meeste besmettingen tijdens de coronacrisis. Niet toevallig vielen in die gemeenten heel veel slachtoffers bij bewoners van woonzorgcentra. Daar blijft het nieuwe aantal besmettingen beperkt tot 4, 1 en 3 de voorbije twee weken.

Volg de meest actuele cijfers van jouw gemeente op KW.be/coronacijfers

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.