Aantal coronabesmettingen in Oostende licht gedaald

Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week lichtjes gedaald. Dat blijkt uit de wekelijkse update van de stad Oostende en de Eerstelijnszone. Wel werden er meer inbreuken op de maatregelen vastgesteld.

“Zo waren er met meer dan 30 pv’s voor samenscholingen”, meldt het stadsbestuur. “Om de dalende trend te kunnen behouden in Oostende, blijft het belangrijk dat iedereen de maatregelen goed opvolgt. De afgelopen week (van dinsdag 15 december tot en met maandag 21 december) werden in Oostende 89 besmettingen met corona vastgesteld. Dat zijn 124 besmettingen per 100.000 inwoners en betekent een lichte daling in vergelijking met de vorige weken. Ongeveer een kwart van die besmettingen (21 in totaal) vond plaats bij 65-plussers.

In woonzorgcentrum De Boarebreker testte er de afgelopen week één personeelslid positief. Bij de bewoners waren er geen nieuwe besmettingen, maar er verblijven nog steeds 13 bewoners in de cohortafdeling. Bij de meeste recente hertesting bleken er al drie bewoners negatief te zijn geworden, drie waren er slechts zwak positief en zeven bleven positief. Alle bewoners stellen het wel klinisch goed. Verder verblijven er nog 19 bewoners met corona in vier verschillende woonzorgvoorzieningen verspreid over Oostende.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft alles stabiel en is er zelfs een lichte daling te noteren . In AZ Damiaan worden 14 patiënten verzorgd met corona, waarvan één op de afdeling Intensieve Zorgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 13 patiënten met covid-19, vier daarvan verblijven op Intensieve Zorgen.

Weer meer corona-pv’s

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 55 ‘corona-pv’s’ opgesteld: 31 inbreuken op het verbod op samenscholingen, elf keer voor het niet naleven van de avondklok, negen burgers die de regels rond social distancing niet volgden en vier processen-verbaal voor mensen die geen mondmasker droegen. Twee derde van die overtredingen vond opnieuw plaats afgelopen weekend. Het aantal corona-pv’s ligt veel hoger dan vorige week (37), maar is ietsje lager dan het cijfer van twee weken geleden (59).

Stad Oostende blijft benadrukken dat het virus zich vooral kan verspreiden wanneer mensen samenkomen en geen afstand bewaren. “Daarom vraagt de stad aan iedereen, met de feestdagen in het vooruitzicht, om de maatregelen te blijven volgen. Dat is de enige manier om uit deze situatie te komen”, luidt het. “Fysiek sociaal contact moet vermeden worden, maar dat betekent uiteraard niet dat we familie en vrienden in deze eindejaarsperiode los moeten laten: eens extra bellen of videochatten met mensen voor wie dit een moeilijke periode is, een strandwandeling op veilige afstand van elkaar (en met maximum vier personen), of een persoonlijk (kerst)kaartje of briefje naar de buren,… allemaal initiatieven waarmee we elkaar door deze lastige periode kunnen helpen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.