Aantal coronabesmettingen in Oostende blijft stabiel

Redactie KW

Het aantal coronabesmettingen in Oostende is de afgelopen week stabiel gebleven, maar ook niet gedaald. Dat melden het stadsbestuur en de Eerstelijnszone in hun wekelijkse update.

“Inbreuken op de coronaregels vinden vooral plaats in het weekend, met zogenaamde lockdownfeestjes. De politie mag en zal hier streng tegen optreden”, waarschuwt de stad Oostende. “Vanaf zaterdag geldt er opnieuw een mondmaskerplicht op de zeedijk (binnen de bebouwde kom) en dat voor de hele kerstvakantie.”

De afgelopen week (van dinsdag 8 tot en met maandag 14 december) werden er in Oostende 120 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn 167,5 besmettingen per 100.000 inwoners, wat betekent dat de cijfers stabiel blijven in vergelijking met vorige week. Ongeveer 30 procent van die besmettingen is terug te brengen bij de leeftijdsgroep onder de 20. Die opvallende stijging is vooral te wijten aan de besmettingen in enkele Oostendse scholen vorige week.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In woonzorgcentrum De Boarebreker testte er de afgelopen week één personeelslid positief. Bij de bewoners waren er geen nieuwe besmettingen, maar er verblijven wel nog steeds 13 bewoners in de cohortafdeling. Verder werden er de voorbije week zes besmettingen vastgesteld bij bewoners in drie andere woonzorgcentra in Oostende. In één voorziening raakten ook twee personeelsleden besmet. In een Oostends wooncomplex met assistentiewoningen was er ook een uitbraak: daar raakten acht bewoners besmet, die intussen in quarantaine zijn geplaatst.

De Oostendse ziekenhuizen hebben een stabiele week achter de rug, maar zien wel geen verdere daling. In AZ Damiaan worden 17 patiënten verzorgd met corona, waarvan twee op de afdeling intensieve zorgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 20 patiënten met covid-19, vier daarvan verblijven op intensieve zorgen. Om de Brugse campus van het AZ Sint-Jan te ondersteunen, zullen deze week wellicht een aantal coronapatiënten van Brugge naar Oostende worden overgebracht.

Corona-pv’s

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 37 ‘corona-pv’s’ opgesteld, dat waren er veel minder dan vorige week (59). Deze week waren er 25 inbreuken op het verbod op samenscholingen, tien keer voor het niet naleven van de avondklok en twee processen-verbaal voor mensen die geen mondmasker droegen. Twee derde van die overtredingen vonden plaats afgelopen weekend. 21 van de 25 inbreuken op het samenscholingsverbod zijn terug te brengen tot de twee lockdownfeestjes die de Oostendse politie moest stilleggen.

Mondmaskerplicht op de zeedijk

Vanaf zaterdag is het opnieuw verplicht om op de zeedijk in de bebouwde kom een mondmasker te dragen. Dat is een besluit van de gouverneur van West-Vlaanderen en een regel die dus over de hele provincie geldt. De mondmaskerplicht op de zeedijk geldt tot en met 3 januari, dus de hele kerstvakantie.

Voor Oostende geldt de mondmaskerplicht dus over de volledige zeedijk, behalve ter hoogte van provinciaal domein Raversyde (vanaf de Westlaan in Raversijde-dorp tot en met de gemeentegrens met Middelkerke) en de Spinoladijk en de Oostelijke strekdam op Oosteroever. Stad Oostende voorziet tegen zaterdag de nodige extra borden om de maatregel duidelijk aan te geven.

Je hoeft geen mondmasker te dragen als je aan het sporten bent. Joggers of fietser zijn dus niet verplicht om een mondmasker te dragen, ook niet in het stadscentrum. Wie iets eet, drinkt of rookt mag het mondmasker ook tijdelijk even afzetten. Ook wanneer iemand moet kunnen liplezen of wanneer je je neus snuit, mag het masker af.

(HH)