Aantal besmettingen in Oostende stabiel, aantal covid-patiënten in ziekenhuizen daalt

© Stad Oostende
© Stad Oostende
Hannes Hosten

In Oostende blijft het aantal coronabesmettingen stabiel, na een stevige daling vorige week. In de woonzorgcentra kwamen er geen besmettingen bij en in de ziekenhuizen daalde het aantal coronapatiënten.

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. De afgelopen week werden in Oostende 67 besmettingen met corona vastgesteld. Relatief waren er in Oostende ongeveer 93,5 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 27 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (18). Ook de positiviteitsratio gaat de goede kant uit: afgelopen week werden in het testcentrum 538 coronatesten afgelegd, waarvan 46 (ofwel 8,5 procent) een positief testresultaat opleverden. Afgelopen zondag waren alle afgelegde testen negatief.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra kwam er afgelopen week voor het eerst in een aantal weken geen enkele nieuwe besmetting bij. De andere woonzorgcentra waren al coronavrij, maar ook in A. Lacourt en Ons Geluk raakten dus geen nieuwe bewoners besmet.

Ook in de Oostendse ziekenhuizen gaat het de goede richting uit en daalt het aantal patiënten die opgenomen zijn voor corona. In AZ Damiaan worden momenteel 25 patiënten met covid verzorgd, van wie drie op Intensieve Zorgen. De reguliere zorg wordt daar deze week opnieuw opgeschaald. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden twaalf patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie twee op de afdeling intensieve zorgen. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft op dit moment geen patiënten meer met corona. In de drie ziekenhuizen heeft meer dan 90 procent van het personeel intussen een eerste prik van het vaccin gekregen en wordt de tweede vaccinatieronde deze week opgestart.

Volgende week eerste prikken voor 65-plussers

In het vaccinatiecentrum in Kursaal werden vorige week ruim 200 vaccinaties toegediend aan zorgprofessionals uit de eerste lijn, zoals tandartsen en thuisverpleegkundigen. Deze week komen onder andere kinesisten aan bod.

Volgende week start fase 1B, waarbij de eerste 65-plussers uit de brede bevolking uitgenodigd worden voor een eerste prik. De prioriteit gaat hier naar inwoners uit Oostende en Middelkerke, die geboren zijn tussen 1919 en 1928. Het vaccinatiecentrum zorgt voor extra stewards, een duidelijk aangegeven kiss-and-ride zone en zal ook het callcentrum extra bemannen om deze groep zo goed mogelijk te kunnen opvangen.

“Heel wat mensen contacteerden afgelopen week het vaccinatiecentrum met de vraag om op een reservelijst te worden opgenomen. Het vaccinatiecentrum herhaalt dat het zich hiervoor volledig baseert op de prioritaire groepen zoals ze door de Vlaamse Overheid worden aangeduid”, luidt het. “Op dit moment gaat het om mensen met een beroep waar meer kans is op risicovolle contacten of mensen met een verhoogde kwetsbaarheid in het kader van corona. Mensen kunnen zichzelf dus niet opgeven om op de reservelijst te komen.”

Corona-pv’s

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 27 ‘corona-pv’s’ opgesteld: 16 inbreuken op het verbod op samenscholingen, elf keer voor het niet naleven van de avondklok.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.