Twee scholen gesloten in Oostende, afstandsonderwijs in atheneums

© Stad Oostende
© Stad Oostende
Hannes Hosten

In lijn met de nationale trend zijn ook in Oostende het aantal coronabesmettingen de afgelopen week sterk gestegen. Een op drie besmettingen gebeurde bij Oostendenaars jonger dan 20. Twee scholen zijn gesloten, de afdelingen van het atheneum zijn overgeschakeld op afstandsonderwijs.

Wekelijks maken de stad Oostende en de eerstelijnszone de coronacijfers bekend. In de week van 16 tot en met 22 maart werden in de badstade 187 besmettingen vastgesteld. Dat is een stijging van 122 procent, het aantal besmettingen is dus meer dan verdubbeld in vergelijking met vorige week. Relatief waren er in Oostende ongeveer 261 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 14 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (25). In de weekcijfers valt vooral het grote aandeel aan besmette kinderen en jongeren op. Ongeveer één op drie positieve testen (64 personen) werd afgelegd door Oostendenaars jonger dan 20.

Ook de positiviteitsratio is opnieuw gestegen: afgelopen week werden in het testcentrum 1.089 coronatesten afgelegd, waarvan 128 (ofwel 11,7 procent) een positief testresultaat opleverden. Net als in de rest van het land zijn de stijgende cijfers ook in Oostende zorgwekkend.

Nog geen stijging in ziekenhuizen

In de Oostendse woonzorgcentra kwamen er voor de derde week op rij opnieuw geen nieuwe besmettingen bij. In woonzorgcentrum A. Lacourt wordt de cohortzorg afgebouwd en kan volgende week de bezoekregeling heropstarten. “In tijden van stijgende cijfers heeft de vaccinatiecampagne zijn effect voor de bewoners van de woonzorgcentra gelukkig niet gemist”, luidt het.

In de Oostendse ziekenhuizen is het effect van de stijgende besmettingscijfers nog niet zichtbaar. De cijfers blijven daar min of meer gelijk. In AZ Damiaan worden momenteel 20 patiënten met covid verzorgd, van wie er vier intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden vijf patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie twee op de afdeling Intensieve Zorgen. Het revalidatieziekenhuis BZIO heeft net als de vorige weken geen patiënten meer met corona.

Zoals blijkt uit de leeftijdsverdeling, zijn er wel heel wat scholen in Oostende die te maken hebben met besmettingen. Er zijn in de stad momenteel vier scholen waar minstens één klas in quarantaine is geplaatst na een positieve test van één of meerdere leerlingen en/of leerkrachten. Twee scholen zijn ook volledig gesloten: de middelbare school De Studio en lagere school Westdiep. Ook de Athena-atheneums Pegasus en Centrum zijn overgeschakeld op afstandsonderwijs. “De Oostendse scholengroepen en CLB’s staan in nauw contact met stad Oostende en de Eerstelijnszone. Er is geregeld overleg om de situatie, de maatregelen en eventuele ondersteuning vanuit de stad te bespreken”, zegt het stadsbestuur.

Vaccinatiecentrum: bijna 2.500 vaccins uitgedeeld

Bijna 10 procent van de meerderjarige Oostendenaar zijn intussen gevaccineerd: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum in het Kursaal. In het vaccinatiecentrum kregen al 2.458 burgers een eerste prik.

Op de planning voor deze week staan opnieuw 2.000 prikjes met het coronavaccin. Vanaf de eerste week van de paasvakantie zal het tempo nog opgekrikt kunnen worden, omdat er dan een grote levering van meer dan 5.000 vaccins verwacht wordt. De bedoeling is om dan het aantal vaccinatielijnen te verhogen van vier naar acht.

Vorige week besliste het vaccinatiecentrum dat 65-plussers zichzelf ook kunnen inschrijven op de reservelijst. Mensen die inschreven, worden dan ook gecontacteerd indien nodig, zodat er geen vaccins verloren gaan. De mensen op de reservelijst worden aangesproken van oud naar jong, in lijn met de algemene Vlaamse vaccinatiestrategie. Deze week wordt ook gestart met de eerste mobiele vaccinaties buiten het vaccinatiecentrum: thuis door de huisarts of in assistentiewoningen, dagcentra of kloosters.

Raamverkoop mèt toiletten

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 21 ‘corona-pv’s’ opgesteld in Oostende: 15 inbreuken op de social distancing, vijf keer voor het niet naleven van de avondklok en er was ook één handelszaak waar inbreuken op de coronaregels werden vastgesteld. 15 van de 21 vaststellingen zijn terug te brengen op één lockdownfeest.

Intussen bereiden alle stadsdiensten en de lokale politie ook volop de paasvakantie voor. Daarbij zal opnieuw volop ingezet worden op spreiding van de bezoekers. Stad Oostende zal zich organiseren om eventuele drukte toch op een veilige manier te kunnen opvangen met onder andere extra toiletten, aandacht voor mobiliteit, crowd control en de inzet van het Stadsteam. Vandaag werd ook beslist dat alle horeca-uitbaters vanaf vrijdag raamverkoop mogen organiseren en dat ook de sanitaire voorzieningen daarbij open mogen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.