Aanschuiven om op de zaterdagmarkt in Ieper te geraken

Om half elf was het aanschuiven aan de sporthallen, want het aantal van 533 bezoekers was overschreden. © (Foto EG)
Redactie KW

Op de zaterdagmarkt in de Leopold III-laan in Ieper stonden welgeteld 47 kramen. Er mochten precies 533 bezoekers tegelijkertijd op de markt zijn. Om 10.30 uur was dit aantal bereikt en stapelden de wachtrijen zich op.

Alle voorzorgen waren genomen om de veiligheid te garanderen. De kramen stonden op een lange rij opgesteld zodat de bezoekers makkelijker 1,5 meter afstand konden houden. Een circulatieplan toonde de marktgangers in welke richting ze dienden te wandelen. Het parcours liep van de sporthallen tot aan de Menenpoort. Er waren drie ingangen: aan de Menenpoort, via het Poternepad (voetgangersbrug) en via de parkings aan de sporthallen. Op elk toegangspunt stonden telkens twee coronapicolo’s om de handen van de bezoekers te ontsmetten en het aantal bezoekers te tellen.

Niet altijd eerlijk

Tiny Vantorre is een trouwe marktkraamster in Ieper en heeft een stand met Loncke’s Boerenbrood. “Omdat ik voeding verkoop, mag ik elke week op de zaterdagmarkt in Ieper staan, maar sommige collega’s krijgen een standplaats via lottrekking, iets wat ik heel oneerlijk vind. Op 18 maart stond ik voor het laatst op de markt in Deinze. Na zoveel weken ben ik gelukkig en tevreden dat ik mijn wekelijkse klanten in Ieper terugzie. Aangezien ik geen winkel heb, moeten de inkomsten van de markten komen. De tijd in quarantaine was echt ontzettend lang. Toen ons zoontje vier jaar terug werd geboren, bleef ik tien dagen thuis. Door dat coronavirus zijn het acht weken. De vrees is natuurlijk groot dat er een tweede opflakkering van het virus komt. Hopelijk komt het er niet, maar ik geloof dat we met dat coronavirus moeten leren leven”, besluit Tiny.

Markt zonder terrasje

Kristien Dever, Geert en Hans Devos en Nathalie Lecouffe vinden de verplaatsing van de markt op de Grote Markt naar de Leopold III-laan een goede zaak en genieten van het sociaal contact. “Wij zijn regelmatige marktbezoekers en vinden de opstelling overzichtelijk. Je krijgt het gevoel dat je op een avondmarkt bent”, vertelt Geert. Nathalie mist een drankje op een terrasje na het kopen op de markt: “Voor jonge mensen is de locatie in de Leopold III-laan een goede oplossing, maar bejaarden onderschatten hier wel de afstanden. Voor die mensen zouden er zitplaatsjes mogen voorzien worden. We zijn tevreden dat we terug sociaal contact kunnen hebben na zoveel weken. Na al die tijd mis je een zoen en een knuffel. Door al die info in de media zou je asociaal beginnen worden.”

Grote afstand

Rozanne Vermeulen (76) woont in de Stoffelstraat in Ieper en is een trouwe marktbezoekster. “Normaal ben ik op acht minuten op de Grote Markt, maar nu ben ik te voet van de Stoffelstraat naar de Leopold III-laan gekomen. Ik had ook de fiets kunnen nemen, maar dan had ik die aan de Menenpoort moeten achterlaten. Eigenlijk is de afstand tussen mijn woonst en de markt behoorlijk groot, het is een serieuze afstand en ook de markt in de Leopold III-laan is één langgerekte rij. Voor mij is dit een extra lange afstand.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier