Aannemer vrijgesproken van ongeval waarbij man plaat op been kreeg

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Op de rechtbank van Ieper werd een aannemer vrijgesproken voor een ongeval waarbij een man een plaat op zijn been kreeg, waardoor hij nog steeds niet kan stappen. Een kraanman kreeg opschorting van straf. Het slachtoffer werd voor de helft aansprakelijk gesteld.

Het slachtoffer raakte tijdens werken in Mesen gekneld onder een betonnen plaat die loskwam uit een hijsklem van een kraan. De aannemer die opdracht gaf voor de werken en de kraanman moesten zich voor het ongeval verantwoorden voor de rechtbank van Ieper. Ze werden enkele cruciale fouten verweten: zou zouden de betonnen platen in rekkenmoeten worden neergezet en niet en niet op oneffen grond, zoals hier gebeurde.

Volgens het slachtoffer zou het ongeval pas na drie maanden zijn aangegeven aan de verzekering. De burgerlijke partij wees erop dat de kraanman wist dat de rekken op de site aanwezig waren, maar dat die te ver stonden. “De kraanman heeft een verantwoordelijkheid”, aldus het slachtoffer. De advocaat van de verzekeringsmaatschappij wees er echter op dat ook het slachtoffer wist dat er rekken moesten worden gebruikt. “Die man moest hebben gezegd dat hij zou niet wou werken.”

De rechter sprak de aannemer die de werken liet uitvoeren vrij. De kraanman kreeg opschorting van straf. Het slachtoffer werd voor de helft aansprakelijk gesteld. Hij krijgt wel een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro toegewezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier