Aanleg kunstgrasvelden bij KFC Aalbeke Sport en NS Heule start in juni

In Aalbeke en Heule is men al gestart met de voorbereidende werken. © KDS
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De werken zouden eind juli afgerond moeten zijn.

Het eerste kunstgrasveld in Kortrijk was dat voor de jeugdacademie van KV Kortrijk in 2009. Daar liggen ondertussen al twee dergelijke velden en er liggen er ook al twee op sportcampus Lange Munte. In het najaar van 2018 kwam het eerste in een deelgemeente, namelijk Marke. Het was de bedoeling om elk jaar één kunstgrasveld aan te leggen in een deelgemeente. Aalbeke zou de volgende gemeente worden waar er een zou komen. Maar de droge zomer vorig jaar, met bijhorend sproeiverbod, gooide roet in het eten.

“Als 2019 niet lukt, doen we er twee in 2020”, beloofde schepen van Sport Arne Vandendriessche eind 2018. En hij hield woord. Stadsbader start begin juni de werken op om de kunstgrasvelden op de terreinen van KFC Aalbeke en NS Heule te realiseren. Die moeten afgerond zijn eind juli. “Er komt ook extra energiezuinige veldverlichting met led”, aldus de schepen.

Kunstgras met kurk

Na de grondwerken zal het drainagesysteem geïnstalleerd worden. Daarna worden shockpads gelegd, dat zijn matten die zorgen voor een perfecte schokabsorptie en zorgen voor een uitstekende drainage, hoge stabiliteit en langdurige slijtvastheid. Er werd gekozen voor kunstgrasmatten met kurkinfill.

Het is de bedoeling dat in 2021 ook KRC Bissegem, WS Bellegem en SV Kortrijk een kunstgrasveld krijgen

“Door voor kurk in plaats van rubber te kiezen, kunnen we het water van de drainage op termijn gebruiken om andere terreinen op de sites te besproeien”, aldus nog de schepen. “Er wordt een buffering met pompinstallatie van 60.000 liter voorzien op ieder veld.

Mia Messely, voorzitter KFC Aalbeke:
Mia Messely, voorzitter KFC Aalbeke: “Door de droogte en het sproeiverbod kon de aanleg vorig jaar niet doorgaan.”© EDB

Door voor kurk te kiezen, is er ook minder kans op brandwonden bij tackles. Het veld in Heule van 100×60 meter blijft integraal behouden, dat in Aalbeke wordt vergroot. De afmetingen daar – 99x54m- worden binnenkort toch niet meer toegelaten door de Belgische Voetbalbond, waardoor men nu meteen opteert om het tot 100×55 meter uit te breiden.

Het budget voor de realisatie van de twee kunstgrasvelden bedraagt 1.300.000 euro. Vorige week werd ook de ontwerper van de kunstgrasvelden in Bissegem, Bellegem en bij KSV Kortrijk aangesteld. Er wordt extra geld vrijgemaakt om de werken voor deze drie laatste kunstgrasvelden in 2021 te kunnen voltooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier