Aangrijpende wake voor Kurt Huberecht een jaar na zijn fatale duik

Van links naar rechts aan het huis van de betreurde Kurt Huberecht: Jeannette D'Hondt, haar man Robert Huberecht (Kurts vader), Arnaud Huberecht (Kurts zoontje), Annita Coolman (Kurts moeder) en priester Luk Brutin die de wake leidde. © foto JS
Johan Sabbe

Dinsdagavond hebben familie en vrienden van Kurt Huberecht precies een jaar na zijn fatale duik in de Noordzee de toen 53-jarige Torhoutse goochelaar, illusionist en dj herdacht. Het werd een aangrijpende wake, geleid door priester Luk Brutin en met diverse getuigenissen. Aan het eind werden net als bij de herdenking vorig jaar witte ballonnen opgelaten.

De wake had plaats aan het huis van Kurt in de Ruddervoordestraat, waar vooraan zijn moeder Annita Coolman, zijn vader Robert Huberecht, diens huidige vrouw Jeannette D’Hondt en zijn 10-jarige zoontje Arnaud Huberecht hadden plaatsgenomen. Ook de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert en familieleden van Nathalie Fiers uit Oostkamp waren present. Nathalie (36) was twee jaar samen met Kurt, toen ze met hem de noodlottige duik naar een scheepswrak maakte. Zowat een maand geleden werd haar lichaam teruggevonden. Kurt zelf is nog altijd vermist.

Hopen dat de dood niet het laatste woord heeft

Als gevolg van de coronamaatregelen werden maar maximum 200 aanwezigen op de wake toegelaten en dat aantal werd niet overschreden. Iedereen in het publiek droeg een mondmasker en er werd niet geknuffeld. De organisatie gebeurde door Stéphanie Van Den Heuvel van Hostellerie ‘t Gravenhof.

Kurt was apetrots op zijn zoon Arnaud, nu 10 jaar en begin september gestart in het vijfde leerjaar van de Torhoutse vrije basisschool Ten Parke. Het jongetje woont momenteel hoofdzakelijk bij zijn grootmoeder, moeke Annita, in Wijnendale. Een stervormige ballon met in rode letters ‘Papa, ik hou van jou’ hing prominent in zicht, net als een grote foto van Kurt en Nathalie.

De wake startte met het lied Hoop doet leven van Will Tura. Vervolgens heette Luk Brutin, gekleed in het wit van de hoop, iedereen welkom. “Alle woorden schieten te kort”, zei hij. “Maar op een moment als dit doet het goed om mensen naast je te hebben die je woordeloos begrijpen. In diepe verbondenheid met elkaar en met Kurt willen we hier samenzijn. Kurt, je blijft een bijzondere plaats in ons hart innemen. Jouw lach, jouw talent en jouw fratsen zullen we nooit vergeten. We hopen dat de dood niet het laatste woord heeft. We houden ons sterk. Je bent niet echt dood. Dat ben je pas als we je vergeten zouden zijn.”

Witte ballonnen en nummer van Pink Floyd

Ook burgemeester Kristof Audenaert en familieleden van Kurts intussen in zee teruggevonden vriendin Nathalie Fiers woonden de herdenking bij. Aan het eind werden er witte ballonnen opgelaten.
Ook burgemeester Kristof Audenaert en familieleden van Kurts intussen in zee teruggevonden vriendin Nathalie Fiers woonden de herdenking bij. Aan het eind werden er witte ballonnen opgelaten.© foto JS

Enkele dichte vrienden van Kurt lazen daarna elk een getuigenis voor. Eerst deed Eric Gryson dat, de man die jarenlang de ooit befaamde dancing Megadrôme D’Yore nabij het Kasteel Wijnendale uitbaatte. Kurt was amper 18, maar werd er begin oktober 1984 de flamboyante dj. “Je was een entertainer in hart en ziel”, aldus Eric.

Ook Lieven Taveirne nam het woord, vriend en duikpartner van Kurt. “Meer dan 30 jaar zijn Kurt en ik erg close geweest”, zei hij. “En dat blijft zo, waar hij ook moge zijn. Hij was als een broer voor mij.”

Luc Verkempinck, de bekende kapper uit Lichtervelde, is evenzo jarenlang met Kurt bevriend geweest. “We gingen samen naar kappershows, zelfs tot in het verre Praag”, getuigde hij. “Wat hebben we plezier gemaakt. The show must go on, al zal het nooit meer hetzelfde zijn.”

Gunther Guinée, alias goochelaar Guinelli, kwam als goede vriend van Kurt eveneens aan het woord, net als Charles Hollevoet van het vroegere danscafé Salons Princesse, waar Kurt als dj aan de slag ging.

Uiteindelijk werden de witte ballonnen opgelaten, de eerste door zoontje Arnaud. Intussen weerklonk een van Kurts lievelingsliedjes: Shine on You Crazy Diamond van Pink Floyd. Met een luid applaus ter ere van de vermiste én zo gemiste Torhoutenaar werd de wake afgerond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.