Aangrijpende wake in Torhout voor vermist duikerskoppel Kurt en Nathalie

Kurts ouders Robert Huberecht en Annita Coolman en zijn zoontje Arnaud zochten troost bij elkaar. © JS
Johan Sabbe

De ingetogen wake voor het vermiste duikerskoppel Kurt Huberecht (53) en Nathalie Fiers (36) is dinsdagavond een aangrijpende herdenking geworden. Bij Kurts huis in de Ruddervoordestraat in Torhout stroomden honderden vrienden en buren samen om hun medeleven te betuigen aan de familie. Aan het eind van de bijeenkomst werden als teken van hoop witte ballonnen opgelaten.

Veel hoop is er nochtans niet meer dat Kurt en Nathalie, die sinds twee jaar een koppel vormden, nog levend teruggevonden zullen worden. Zondag kwamen de duikers niet meer boven water nadat ze in de Noordzee, op de grens met Frankrijk, naar een scheepswrak waren gedoken. De zoekacties zijn intussen trouwens stilgelegd.

Grens tussen leven en dood is flinterdun

De ouders van Kurt, die grote bekendheid genoot als dj en illusionist Katana, waren op de wake present en werden door heel wat aanwezigen omhelsd en getroost. Robert Huberecht en Annita Coolman waren begrijpelijk kapot van verdriet. Ze probeerden zich wat op te trekken aan Kurts enige zoontje Arnaud (9), die een kaarsje voor zijn papa aanstak en op het einde van de wake als eerste een witte ballon de lucht inliet. Ook Nathalies papa Philip was present. Het huis in de Ruddervoordestraat leek wel een bedevaartsoord te zijn met kaarsen, bloemen en foto’s van het betreurde koppel.

Zoontje Arnaud Huberecht (9) stak een kaarsje aan voor zijn papa Kurt en vriendin Nathalie.
Zoontje Arnaud Huberecht (9) stak een kaarsje aan voor zijn papa Kurt en vriendin Nathalie.© JS

De wake was een initiatief van de Torhoutse Stéphanie Van Den Heuvel, zaakvoerder van Hostellerie ‘t Gravenhof en een goede vriendin van Kurt. Zij had haar stadsgenoot Ronny Aernoudt gevraagd om de bijeenkomst te leiden en die deed dat stijlvol.

“Met ons hart blijven we nog hopen, maar ons verstand drukt die hoop de kop in”, aldus Ronny. “Wat voor Kurt en Nathalie een feest moest worden voor hun tweejarig samenzijn, eindigde in een nachtmerrie. Hun warme nestje waar we ons nu bevinden, is een plaats van droefheid geworden. Eens te meer blijkt de grens tussen leven en dood flinterdun te zijn. En dit net nu Kurt en Nathalie een nieuwe weg in hun leven hadden ingeslagen en er waren voor elkaar, hun familie en hun drie kinderen: Kurts Arnaud en Nathalies Rune en Fee. Omdat we hopen dat Kurt nog een grote goocheltruc zal bovenhalen en we de mooie stem van Nathalie weer willen horen zingen, zijn we hier. Weliswaar verslagen en machteloos. Maar ook dankbaar voor wat beiden voor zoveel mensen betekend hebben. En tot de laatste minuut voor elkaar.”

Ploeggenoten van Arnaud steken kaarsjes aan

Nathalie was zangeres bij de covergroep Dust, die recent nog in Torhout had opgetreden, en Kurt draaide als dj al jaren platen. Dus werd de wake met heel wat muziek opgeluisterd. Droevige en weemoedige nummers weliswaar, zoals Ohne Dich kann Ich niet sein en Music was my first love and it will be my last. De tranen vloeiden, mensen vielen elkaar in de armen.

De spelers en trainer van de GU10 van voetbalclub KM Torhout kwamen hun ploeggenootje Arnaud een hart onder de riem steken.
De spelers en trainer van de GU10 van voetbalclub KM Torhout kwamen hun ploeggenootje Arnaud een hart onder de riem steken.© JS

Ronny Aernoudt las ook nog brieven voor van Kurts goede vriend Gunther Guinée, alias goochelaar Guinelli. En van andere hechte vrienden, zoals Thomas Bossuyt en – vooral – Frederik Decock, die zich in de Verenigde Staten bevond.

Aangrijpend was de komst van een aantal voetballertjes van de GU10 van KM Torhout, de ploeg waar zoontje Arnaud bij speelt. Samen met hun trainer Wouter Billiet kwamen ze een kaarsje branden en hun teamgenoot een hart onder de riem steken. Ook de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert woonde de wake bij. Daags voordien had hij bij het begin van de zitting van de gemeenteraad een minuut stilte voor het vermiste koppel gevraagd.

Initiatiefneemster van de wake Stéphanie Van Den Heuvel deelde witte ballonnen uit.
Initiatiefneemster van de wake Stéphanie Van Den Heuvel deelde witte ballonnen uit.© JS

Uiteindelijk liet Arnaud de eerste witte ballon op. Daarna volgden er nog tientallen exemplaren. De avond viel en Kurt en Nathalie werden hard gemist. Keihard gemist.

Aan het eind van de wake werden de witte ballonnen de lucht ingelaten.
Aan het eind van de wake werden de witte ballonnen de lucht ingelaten.© JS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier