Aangespoelde bruinvis redt het niet

De bruinvis werd levend aangetroffen op het strand en naar het Boudewijn Seapark overgebracht. © Luc David
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De bruinvis die zondag op het strand van Lombardsijde aanspoelde, heeft het niet gered. Het dier werd nog naar het Boudewijn Seapark in Brugge overgebracht, maar is maandagnamiddag overleden. “Jaarlijks vangen we een à twee aangespoelde dieren op”, zegt dierenarts Piet De Laender. “Maar we konden helaas nog geen enkele bruinvis terug vrijlaten in zee.”

Het waren wandelaars die het aangespoelde dier zondag hadden gespot op het strand in Lombardsijde. Ze waarschuwden de hulpdiensten die dan volgens de geëigende procedure het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) verwittigen. Het KBIN heeft diverse wachtposten, waaronder ook een in Oostende.

“Voor deze regio komt bioloog Jan Haelters ter plaatse om de situatie te beoordelen”, vertelt dierenarts van het Boudewijn Seapark Piet De Laender, die zich in Brugge over het dier ontfermde. “Eerst wordt geprobeerd zo’n aangespoeld dier terug in zee te krijgen. Hier lukte dit helaas niet waarop De bioloog mij contacteerde om een eerste beoordeling te maken en we besloten om het dier te transporteren naar Boudewijn Seapark. Dat gebeurt voor alle duidelijkheid niet altijd. Als het dier al te zwak is, wordt het niet meer getransporteerd.”

Ondanks de goede zorgen redde de bruinvis het niet.
Ondanks de goede zorgen redde de bruinvis het niet. © Boudewijn Seapark

Tijdens het transport ligt het dier in een soort hangmat en wordt het nat gehouden met vochtige doeken. “Aangekomen bij de bassins van het Boudewijn Seapark dienden we het dier medicatie toe, in dit geval een antibioticum omdat het dier mogelijk ergens een infectie had opgelopen.”

Transport

“Volgens de huidige wetgeving mogen we een aangespoeld dier 24 tot maximaal 48 uren opvangen. Op die manier is het heel moeilijk om het degelijk te verzorgen en echte overlevingskansen te bieden. Toen de bruinvis min of meer wat op krachten was, besloten we het naar het centrum Seamarco in Goes (in de Nederlandse provincie Zeeland, red.) te brengen. Als dierenarts werk ik ook met dat centrum samen en daar hebben ze een zogenaamde ‘medical pool’ waardoor je er in veel betere omstandigheden kan werken”, legt De Laender uit.

De bruinvis spoelde zondag aan op het strand van Lombardsijde.
De bruinvis spoelde zondag aan op het strand van Lombardsijde. © Luc David

Helaas is de bruinvis, een dier dat tot de walvisfamilie behoort, er nooit levend aangekomen. “Nog tijdens het transport is het jammer genoeg overleden. Het is nu al zo’n drie à vier jaar dat we gemiddeld één à twee aangespoelde dieren per jaar opvangen, maar we zijn er nog nooit in geslaagd om er eentje levend en wel terug in de Noordzee vrij te laten. Ik pleit daarom voor een aangepaste wetgeving en de mogelijkheden en de middelen om voor een langere periode te kunnen en mogen behandelen. Dat die dieren zo vlug al weer op transport moeten, is voor hen erg belastend en beperkt hun overlevingskansen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier