Aangepaste verlichting vermindert symptomen van dementie in Rumbeke

In het woon-zorgcentrum De Zilverberg werd een relighting in een leefruimte doorgevoerd. Eowyn Van De Putte van de KU Leuven en Sara Kindt van Howest deden er een lichtstudie en merkten dat de symptomen van dementie bij de bewoners daalden.

Lieve Cornette, Philippe Schollaert, Sara Kindt, Eowyn Van de Putte en Bart Wenes stelden de aangepaste verlichting in wzc De Zilverberg voor. © (foto MPM)

Dertig bewoners van het woon-zorgcentrum De Zilverberg namen enkele maanden geleden deel aan een proefproject. De bewoners met dementie werden aan hoge verlichtingssterktes blootgesteld in de ochtend en aan lagere lichtniveaus in de avond. De bewoners droegen een slaaphorloge om veranderingen in hun slaappatroon te registreren na aanpassing van de verlichting. “De resultaten toonden aan dat aangepaste verlichting kan helpen om bewoners met dementie te ondersteunen in het ontwikkelen van een slaap-waakritme en een emotioneel welbevinden.”

Beter slapen

“Bewoners met dementie werden minder vaak wakker en vertoonden minder depressieve symptomen”, aldus Eowyn Van De Putte en Sara Kindt die het onderzoek voerden. Inmiddels is de verlichting in de leefruimte volledig aangepast naar de bewoners.

“Het was even wennen voor de bewoners, maar we merken dat de nieuwe verlichting een positief effect heeft op de bewoners. Ze zijn rustiger, alerter en slapen beter”, aldus begeleidster Lieve Cornette. Het is de bedoeling dat bij de bouw van de woon-zorgcentra Sint-Henricus en De Waterdam ook onmiddellijk rekening wordt gehouden met de bevindingen van de twee onderzoeksters. (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.