Aangepast foodfestival Kookeet wordt seizoenenfestival

Redactie KW

Nu het toonaangevende Brugse foodfestival Kookeet door de coronacrisis niet volgens de voorziene formule – namelijk een belevingsfestival in het Grootseminarie – kan plaatsvinden, wordt gekozen voor een campagne waarbij 34 chefs een Kookeetmenu samenstellen op het ritme van de seizoenen. TV-persoonlijkheid en fervente foodie Wim Lybaert kiest per seizoen de producten waarmee gewerkt wordt.

Het vernieuwde concept van Kookeet op de indrukwekkende site van het Grootseminarie in Brugge moest een klepper worden. De coronacrisis besliste er echter anders over. Al enkele maanden terug namen de chefs, de organiserende vzw Brugge Plus en het stadsbestuur de keuze om Kookeet zoals het voorzien was niet te laten plaats vinden.

Maar niet helemaal getreurd, de Brugse chefs en het team achter Kookeet laten de lekkerbekken uit Brugge en wijde omgeving niet helemaal in de kou staan. Vanaf 25 september zet Kookeet immers elk seizoen één weekend lang de culinaire rijkdom van Brugge in de kijker.

“De eetbelevenis die Kookeet ook dit jaar moest worden, wordt nu verspreid over het hele jaar. Een culinaire trip in elke van de vier seizoenen”, legt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) uit. “Bij de start van ieder seizoen selecteert tv-persoonlijkheid Wim Lybaert, ook bekend als foodie en liefhebber van producten uit eigen moestuin, die producten die typisch zijn voor het seizoen en passen in het thema ‘grond’. De deelnemende Brugse chefs, 34 in totaal, gaan met de voorgestelde producten aan de slag en creëren elk een gerecht of menu. De culinaire ontdekkingstocht start op 24 september.”

Culinair magazine

“Wim Lybaert daagt de chefs uit met groenlof, seizoensvis (normaal gezien ‘mooie meid’, red.) en appel. We verspreiden trouwens ook een exclusief culinair magazine op 115.000 exemplaren dat ook meegaat met Knack magazine. In dit bewaarnummer word je meegenomen van velden naar keukens, mag je in de potten kijken van chefs en in de hoofden van instagrammers met een grote liefde voor het goede leven.”

Schepen voor werk en economie Pablo Annys (SP.A) wees tijdens de presentatie in restaurant Cantine Copine op het belang van de horeca voor de plaatselijke economie. “32 procent van onze Brugse handelspanden zijn immers horecazaken. We stimuleren overigens ook jonge horeca-ondernemers met ons project The Box, waarbij starters kunnen proeven van het ondernemerschap, dat we nu ook openstellen voor horeca”, aldus de schepen.

“Ook nog interessant om mee te geven over Kookeet is dat je op een ‘culinaire tripkaart’ voordelen kunt sparen vanaf twee bezoeken aan de deelnemende restaurants. De gespaarde voordelen kun je dan gebruiken tijdens Kookeet 2021, dat dan normaalgezien zal plaatsvinden in het Grootseminarie.”

Het GROND-herfstmenu wordt geserveerd op 25 en 26 september, het wintermenu op 29 en 30 januari 2021, het lentemenu op 23 en 24 april en het zomermenu op 25 en 26 juni.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier