Aangename temperaturen en een stralende zon lokt mensenmassa naar Oostende

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Volle parkeerplaatsen, lange wachtrijen voor een toiletbezoek en ook wie een frietje wou moest lang aanschuiven op de Visserskaai. De stralende lente- of was het winterzon deed zijn werk en dat zorgde voor een volksverhuizing naar de kust.

Het was op de koppen lopen op de zeedijk en in de anders al zo drukke winkelstraten van Oostende. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) had vrijdag al laten verstaan dat hij liever geen extra treinen naar de kust zag komen, maar die moesten uiteindelijk toch ingezet worden om de drukte op te vangen. “Zaterdagmorgen werden al drie treinen ingezet om de drukte te kunnen opvangen en ook bij de uittocht is dat het geval”, vertelt Dimitri Temmerman van de NMBS. “We hebben in verschillende grote stations veiligheidspersoneel ingezet om de spreiding over de verschillende treinstellen op te volgen.” Ook zondag belooft het erg druk te worden aan de kust en daarom wordt bij de NMBS exact hetzelfde systeem toegepast als op zaterdag.

Veel mensen hadden er veel voor over om van het mooie weer te genieten aan de kust. Op de A10 was het aanschuiven om via het Kennedyrondpunt, Oostende binnen te rijden. Wie de autosnelweg afreed werd aangespoord om gebruik te maken van een van de randparkings. Oostendenaars Walter Semay en Joelle Omloop wonen in de wijk Zandvoorde en besloten hun wagen op de Oosteroever te parkeren om vervolgens de overzetboot te nemen richting centrum. “We dachten zo om het aanschuiven richting centrum te vermijden, maar niets is minder waar. Het kostte ons een uur wachttijd om de overzet te nemen. Maar we hadden het ervoor over. We moeten genieten van de momenten dat we buiten kunnen. Iedereen heeft lang genoeg binnen gezet en snakt naar wat buitenlucht bij aangename temperaturen… zoals vandaag”, aldus het koppel.

Ook op de visserskaai, langs de vele visboetieks was het erg druk. “Het voelt als een drukke zomerdag”, klinkt het bij John Abiven van visboetiek Emilie. “Maar eigenlijk kunnen we al de hele krokusvakantie niet klagen. We hopen uiteraard dat de drukte blijft, want we hebben veel goed te maken. Al zal die extra drukte hier wel veel te maken hebben met het feit dat de horeca nog steeds niet open mag.”

Ook zondag veel volk verwacht

Heel wat mensen genoten van de zon op een bankje langs de zeedijk. Zelfs op het strand werd genoten van het zonnetje. Kinderen reden met de gocart over de zeedijk als ware het een warme zomerdag. Wie snel een bezoekje wou brengen aan een van de openbare toiletten, moest ook daar wat wachttijd voor over hebben. Wie nog een parkeerplaatsje wou bemachtigen in de binnenstad moest al veel geluk hebben. Tommelein en de lokale politie hadden al gevraagd om niet meer naar Oostende af te zakken wegens de grote drukte.

“Op een bepaald moment hebben we de Westelijke Strekdam even moeten afsluiten wegens te druk”, vertelt Tommelein. “We hebben inderdaad ook opgeroepen om zich niet meer per auto naar het centrum van de stad te begeven aangezien alle parkings overvol zaten. Vandaag hebben we vijf extra mensen ingezet van het stadsteam en ook zondag worden er extra mensen voorzien om de drukte op te vangen. Incidenten, met uitzondering van een handgemeen met een van onze mensen van het stadsteam, waren er niet.”

Ook korpschef van de lokale politie van Oostende, Philip Caestecker, beaamt dat het erg druk was in Oostende. “Het was beheersbaar, maar meer zou volk niet mogelijk geweest zijn”, vertelt de korpschef. “Maar toch is alles goed verlopen. Ook de uittocht verloopt goed. Samen met de spoorwegpolitie houden we de situatie nauwlettend in het oog en proberen we de uittocht wat te kanaliseren ter hoogte van het station.”

Terugkeer dagjestoeristen met trein .goed verlopen

De terugkeer van dagjestoeristen met de trein verloopt goed. Dat zegt de NMBS. Net als in de voormiddag zette de spoorwegmaatschappij drie extra treinen in die klaar stonden voor als het te druk zou worden.

Door het zonnige en zachte weer was het drukker op verschillende treinen, niet enkel naar de kust maar bijvoorbeeld ook naar Antwerpen en de Ardennen. De NMBS houdt dit weekend tien treinen stand-by op een aantal strategische plaatsen. Die kan de maatschappij snel inzetten als het ergens te druk wordt. Er was ook extra veiligheidspersoneel in de stations.

Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman hebben die maatregelen gewerkt. “Het is al bij al goed verlopen. Er waren geen grote incidenten. Veiligheidsmensen en treinpersoneel hebben goed gewerkt”, zegt hij. De spoorwegmaatschappij blijft reizigers wel aanraden om de NMBS-app te checken voor vertrek. In die app is te zien hoe druk het in een bepaalde trein is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.