Aangekondigde sluiting van café Batavia in Tielt dompelt clubs in diepe rouw

Verenigingen moeten binnenkort elders dan in café-feestzaal Batavia langs de Pittemsesteenweg in Tielt samenkomen. © Foto a-RN
Lieven Vancoillie

Het was een donderslag bij heldere hemel toen clubs die in Batavia hun thuisbasis hebben te horen kregen dat de café-feestzaal eind juli dicht zou gaan. De uitbaters zelf willen niet reageren en wachten nog een gesprek af. “We denken nu eerst aan de uitbaters Bjorn, Nelly en Marianne”, zegt Piet Dejonghe van WTC Tielt Sportief. “Het gaat om hun broodwinning. Zij worden koud gepakt.”

Elke vertegenwoordiger van een vereniging die we deze week contacteerden voor een reactie op de aangekondigde sluiting van café-feestzaal Batavia zegt het met een krop in de keel, hoorbaar geëmotioneerd. “Dit is historisch. Een zware klap voor het verenigingsleven in Tielt.

Niemand had dit nieuws verwacht toen de bijna 15 verenigingen die hun gezellige thuisbasis bij Bjorn Deneire, Nelly Struyve en Marianne Damman hebben voor een spoedvergadering naar de Pittemsesteenweg waren uitgenodigd. Het gaat om de voetbalclub Batavia, een spaarkas, kaartersclub Bataviakaarters, scrabbleclub TSC Blanco, De Koperwiek, De Snelle Schuifelaars, de postzegelverzamelaars, de weight watchers tot organisatoren van wielerwedstrijden en de grootste club: de wielertoeristenclub van WTC Tielt Sportief.

Huurcontract opgezegd

Op die vergadering werd bekendgemaakt dat café-feestzaal Batavia op 31 juli zou gaan sluiten. Het was bekend dat investeringen (een gedeeltelijke renovatie) zich opdrongen, maar naar verluidt heeft de eigenaar daar weinig zin in. “We vernamen dat het huurcontract dan maar werd opgezegd”, aldus Piet Dejonghe van WTC Tielt Sportief, die op de vergadering aanwezig was. “Het lijkt definitief.” Of dat zo is, vroegen we ook aan een van de uitbaatsters, die deze week met vakantie was en liever niet wilde reageren. Of er toch nog een mogelijkheid zou bestaan om tot een vergelijk met de eigenaar te komen, is niet duidelijk. “We wachten verder af.”

“De aangekondigde sluiting van Batavia zou historisch zijn”, duidt Piet Dejonghe. Van begin de jaren 70 hebben de wielertoeristen in Batavia hun clublokaal. “Onze club telt op vandaag meer dan 150 leden, mannen en vrouwen samen. Net zoals andere verenigingen zouden wij nu dakloos worden. Zo zou nog maar eens een volkscafé plots van de radar verdwijnen. En wat voor één, met zo’n rijkgevulde geschiedenis. De eerste maanden zou alles nog bij het oude blijven. Wat er daarna gebeurt, is niet duidelijk. We zullen uiteraard onze leden tijdig informeren. Onze gedachten gaan nu in de eerste plaats uit naar de uitbaters. We kunnen hen alleen maar heel veel sterkte wensen want Bjorn, Nelly en Marianne zijn er altijd met hart en ziel tegenaan gegaan en worden nu dus koud gepakt. Het gaat in de eerste plaats om hun broodwinning uiteraard. We wachten nu nog even verder af. Of we uitkijken naar een andere locatie? Dat is nu nog niet aan de orde.”

“Het is vreselijk. Al die clubs, al die leden. Het gaat niet om tientallen, maar wel om honderden”

Anderen zijn daar wel al mee bezig en denken er bijvoorbeeld aan om naar een zaaltje in de sporthal uit te wijken. Nog anderen weten echt niet hoe het verder moet en zitten stevig met de handen in het haar. “Het wordt dan onze laatste koers, zeker“, zucht Willy Den Baes, die elk jaar vanuit café Batavia de Grote Prijs Frans De Sloover organiseert. De familie De Sloover was dan ook vele jaren onlosmakelijk verbonden met café-feestzaal Batavia.

Laatste GP De Sloover?

Zo ziet Willy mogelijks een van zijn vele levenswerken in één klap verdwijnen. “Ja, ik ben er emotioneel van. Ik stond aan de grond genageld toen ik het nieuws vernam, zoals zovelen. Ik ben er zeker van dat er de voorbije dagen heel wat traantjes zijn gevloeid. Café Batavia is een monument, een groot monument. Het is een slag in ons gezicht. Niemand gooit een steen naar de uitbaters, niemand. Zij kunnen er niks aan doen. Het is vreselijk. Al die clubs, al die leden. Het gaat niet om tientallen, maar wel om honderden. Als de sluiting onomkeerbaar is, betekent dat een heel zware klap voor het sociaal leven in Tielt.” Er is inderdaad geen enkele café die zoveel aangesloten leden telt.

Of er dan niks te ondernemen valt? “Wat kunnen we doen? Ik verneem dat er eventueel appartementen zouden komen. Ik weet het niet, echt niet”, zegt Piet Dejonghe. Of de verenigingen dan niet eens samen een oproep kunnen doen aan de eigenaar? “Dat is misschien een van de mogelijkheden. Daar werd op de vergadering niet aan gedacht. Toen was iedereen onthutst, verbouwereerd door dit nieuws. Eerst moet je dat verwerken.” Of alles volledig verloren is, is niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier